Categorii
evenimente Ploieşti

Baschet în grădinițe – Acum la Ploiești

De la 3 la 6-7 ani (vârsta preșcolară) este vârsta la care copiii încep să fie instituționalizați, frecventând în mod normal grădinița. Mediu puternic socializant, grădinița presupune parcurgerea unei programe în care activitățile motrice, odată cu trecerea anilor, au început să ocupe o pondere din ce în ce mai mică. Pentru prima dată, copilul trebuie să se încadreze în exigențele disciplinei de grup și învață să respecte reguli de comportament și de joc.

Deprinderile motrice sunt importante la această vârstă și vizează activități statice, dar mai ales dinamice, precum săriturile, prinderea, aruncarea obiectelor, rostogolirea, rularea etc.

În această perioadă se pun bazele deprinderilor motrice de bază prin cea mai importantă activitate pe care o are de realizat copilul – jocul.

Rolul jocului în viața preșcolarului este important deoarece:

  • Satisface în cel mai înalt grad nevoia de acțiune;
  • Dezvoltă gândirea, imaginația, inventivitatea, memoria;
  • Formează laturile voinței, răbdării, perseverenței și stăpânirii de sine;
  • Îi oferă posibilitatea de a pătrunde în universul relațiilor interumane;
  • Îi formează și restructurează întreaga viață psihică;
  • Dezvoltă percepții de formă, mărime, culoare și greutate;
  • Formează capacitatea de observație

De foarte multe ori însă, în grădinițe, aceste jocuri se desfășoară mai mult static, fără a implica foarte mult activitatea motrică a celor mici. De multe ori s-a întâmplat ca cea mică să vină acasă cu o energie debordantă, probabil din cauza activităților fizice reduse și să trebuiască să mergem la o plimbare cu bicicleta sau cu trotineta. Se întâmplă însă uneori, să nu avem suficient timp și energie pentru o ieșire prin parc și îmi pare foarte rău să o văd cum își consumă energia foarte lent, jucându-se prin casă.

baschet-gradinita

Din fericire, cineva s-a gândit că ar fi bine să lanseze un nou proiect pentru grădinițele din Ploiești. Ionuţ Urzeală, managerul Asociaţiei Ploieşti Basketball, inițiatorul celei mai puternice școli de baschet din Ploiești vă invită la un eveniment deosebit, luni, 22 august, de la ora 19:30, la Sala Sporturilor Olimpia – Lecţie deschisă predată de câţiva specialişti ai şcolii sârbe de baschet. Ionuț, a fost amabil să-mi răspundă la câteva întrebări legate de acest eveniment.

Eu: Cine a avut ideea lansării unui program dedicat copiilor sub 7 ani?

Ionuț: Ideea lansării a venit după ce noi (CSU Ploiești Basketball) am făcut un program de pregătire în Serbia și oamenii de acolo mi-au împărtășit idei în sensul acesta, având rezultate foarte bune. După ce aceștia fac un program simplu de sport, de baza, le sugerează celor care prezintaă aptitudini deosebite,  să meargă către un program specializat de antrenament pentru baschet.

Eu: Cum a fost aleasă colaborarea cu Sportski Klub Foka Kragujevac și de ce?

Ionuț: Cei de la Foka sunt prieteni buni cu antrenorul nostru, Ivan Gemaljevic. Aceștia fac un program asemănător  în Serbia și la rugămințile mele, Ivan a discutat cu ei oportunitatea unei veniri în România, pentru a prezenta conceptul.

Eu: Cum este privit baschetul în grădinițele din Serbia?

Ionuț: Înțeleg că în programul lor, nu fac exclusiv baschet, fac niște ore de sport cu elemente basic, în care învață copilul să iubească sportul în primul rând și apoi le introduc treptat anumite elemente mai complexe pentru a-și da seama dacă au înclinații spre baschet.

Eu: Ce avantaje au copiii care încep foarte devreme baschetul?

Ionuț: Dezvoltarea armonioasă fizică și psihică este un mare avantaj față de cei care practică  doar „FastFood” de la vârste fragede.

Eu: Ce avantaje au grădinițele dacă sprijină acest nou program?

Ionuț: Grădinițele au un mare avantaj: pot să-și diversifice programa educațională cu un sport foarte popular și benefic pentru cei mici. Eu îmi doresc să vină cât mai mulți directori și manageri de grădinițe, să-i cunosc, să văd cine este interesat să dezvolte împreună cu noi un program perfect încă de la început, chiar dacă nu avem prea mare experiență la această grupă de vârstă. Am nevoie de ei pentru a ne sprijinii, de a avea aceleași vibrații cu noi și a a realiza ceva frumos pentru cei mici.

Eu: Ce se va întâmplă pe 22 august, la Ploiești?

Ionuț: Luni, pe 22 august 2016, de la ora 19:30, specialiștii școlii sârbe de baschet vor susține o lecție deschisă la Sala Sporturilor Olimpia din Ploiești. Acesta va fi identic cu cel pe care aceștia îl realizează cu mare succes în Serbia.

Eu: Cui se adresează lecția?

Ionuț: Lecția se adresează persoanelor de decizie din cadrul grădinițelor private și de stat, dar și părinților și copiilor care sunt interesați de a transmite mesajul către aceștia.

Eu: Unde pot cere mai multe informații persoanele interesate de acest program?

Ionuț: Mai multe detalii se pot obține de la mine (Urzeală Ionuț)  pe facebook sau la telefon 0724 139 353

Eu zic că este o foarte bună oportunitate pentru grădinițe de a aduce în oferta educaționala pentru 2016-2017 un sport care are doar beneficii pentru micuții plini de energie.

Numărul, diversitatea, complexitatea și rapiditatea acțiunilor specifice jocului de baschet, solicită, pe lângă calități motrice deosebite, și un fond de inteligență generală și motrică deosebită. Nu trebuie neglijată valoare educativă a jocului care, datorită regulamentului strict obligă jucătorii la comportări demne, creând deprinderi morale de înaltă valoare. Lupta pentru victorie și adjudecarea acesteia solicită o serie de calități psiho-fizice și comportamentale (combativitatea, stăpânirea de sine, voința, capacitatea de analiză și decizie, inventivitatea etc.) iar educarea acestora constituindu-se în obiective importante în cadrul pregătirii, confirmând încă o dată valoarea educativă a jocului de baschet. (Curs BASCHET –Moldovan Elena, Facultatea de Educație Fizică și Sporturi Montane Brașov)

Sper ca luni să fie o mulțime de lume care să asiste la lecția deschisă și programul „Baschet în grădinițe” să se lanseze cât mai curând în cât mai multe grădinițe din Ploiești.

La final vă arăt un filmuleț să vă deschidă apetitul pentru aruncatul la coș:

Lasă un comentariu