Categorii
Review

ZEPP Tennis review – Cum îți poți îmbunătății jocul de tenis

Cum ar fi să aveți mereu cu voi un antrenor personal care să vă urmărească tot timpul mișcările în timpul meciurilor de tenis? Eu unul aș fi cel puțin super încântat.

Nu mă văd un mare profesionist, dar am învățat câteva mișcări de bază și pot spune că nu m-aș face rău de râs într-un meci. Dar, de ani buni, jocul meu a stagnat. Oricât aș juca, nu se mai zărește nicio îmbunătățire în tehnica mea. Nici nu are cum. Habar nu am unde greșesc și ce ar trebui să fac să joc mai bine.

Iată că Zepp, o companie din Statele Unite ale Americii, formată din atleți pasionați de date statistice și inovații , au scos pe piață un dispozitiv inteligent, denumit ZEPP Tennis, care vă oferă o mulțime de statistici interesante despre jocul tău de tenis. Prin amabilitatea echipei smagets.ro, am primit unul în teste și m-am gândit să vi-l prezint și vouă.

Zepp Tenis este senzor inteligent de mișcare, de dimensiuni reduse (Inaltime: 11mm, Lungime: 28mm, Latime: 28mm, Greutate: 7.7g) care se atașează foarte ușor la orice fel de rachetă. În total, sunt doar 20g adăugate mânerului rachetei. Pentru un jucător amator/mediu, această greutate este insesizabilă. Pachetul standard conține senzorul, manșonul de prindere și cablul USB de încărcare.

Senzorul primește datele de la două accelerometre și 3 axe giroscopice putând reține în memoria internă până la 2000 de lovituri. Baterie incorporată reîncărcabilă Lithium-Ion are un ciclu de încărcare complet de aproximativ 2.5 ore și va rezista, în funcție de folosire, chiar și până la 6-8 ore de utilizare.

Datele sunt transmise prin Bluetooth, telefonului sau tabletei cu care a fost în prealabil sincronizat senzorului în cadrul aplicației Zepp Tennis (iOS sau Android). Toate capturile de ecran sunt din versiunea 2.2.3 din 04 noiembrie 2015 testată de mine pe un iPad mini cu iOS 9.2.

În testele realizate de mine, nu au fost probleme de sincronizare sau deconectare. Nici greutatea senzorului și manșonului de prindere nu m-au incomodat deloc. În cele două ore de joc, nu a sărit din suport, deși am scăpat de câteva ori racheta.

Principalele caracteristici analizate de senzor:

  • Sweet Spot – Punctul de impact – locul în care mingea atinge racordajul rachetei
  • Shot Type – Numărul și tipul loviturilor efectuate într-un meci sau antrenament (forehand – lovitură de dreapta; backhand – rever; serve – servă; smash)
  • Power – Cât de puternice au fost loviturile
  • Spin – Câte lovituri au avut efect topspin, slice sau flat
  • Court Time – Timpul total petrecut pe teren și timpul efectiv de joc

Zepp Tennis 3D Swing Analyser – Captura 3D a serviciului tău

O opțiune interesantă este 3D Swing Analyser. Astfel, poți vedea câteva statistici legate de serviciul tău. Întrând în modul 3D, poți vedea traiectoria rachetei + o mulțime de alte detalii interesante. Cel mai mult mi-a plăcut grafica care-ți arată cu aproximație momentul impactului cu mingea. Din câte mă pricep eu, am observat că acesta nu este în momentul generator de impact maxim, ci mult mai în față, și de aceea serviciul meu este mult prea ușor de returnat. În plus, îți analizează serva în plan de 360°, astfel încât să poți vedea cum ai servit de oriunde te-ai uita.

Aveți aici câteva tutoriale foarte interesante de la echipa Zepp Tennis pentru cei care doresc să găsească mai multe informații despre cum să seteze/instaleze senzorul (cu toate că este foarte intuitiv de utilizat):

Mai jos aveți câteva capturi de ecran din interfața aplicației (de pe iPad meu):

Pentru pasionații de tenis, acest senzor este un gadget folositor. Va sfătuiesc să-l cumpărați dacă sunteți interesați să vă urmăriți jocul. Pe mine cel puțin, statisticile oferite îmi încântă inima.

Lasă un comentariu