Nu ştiu voi cum faceţi dar eu citesc în magazin etichetele produselor pe care le cumpăr pentru prima oară. Îmi ia mai mult timp să fac cumpărăturile, dar îmi place să ştiu absolut tot ce se poate despre produsul ales. Verific lista de E-uri, informaţiile nutritive (kcal, proteine, lipide, carbohidraţi), dacă sunt organisme modificate genetic etc.
De multe ori s-a întâmplat să-mi lase gura apă după nu ştiu ce prăjitură sau salam. După ce văd lista de E-uri însă, îl pun repede la loc în raft şi mă îndrept către raionul cu fructe şi legume. Nu că acestea ar fi mai „naturale” … dar măcar mă simt psihic puţin mai bine 🙂
Mai ales acum că sunt tătic, va trebui să fiu şi mai atent la conţinutul produselor destinate micuţei mele. Vreau să amân cât mai mult posibil contactul cu diversele E-uri periculoase (există şi E-uri bune) şi alte substanţe dubioase. Din păcate, la apa plată nu întotdeauna găseşti pe etichetă compoziţia chimică completă. Şi dacă celelalte alimente vor ajunge puţin mai târziu în alimentaţia copilului, apa este prezentă încă din prima zi în compoziţia lăptelui dat la fiecare masă.
În acest weekend am făcut aprovizionarea cu apă de la supermarket, pentru că nu întotdeauna găsesc la buticul din cartier apa preferată. Nu mică mi-a fost mirarea când am găsit pe raft, apă plată care nu avea trecută pe etichetă absolut deloc compoziţia chimică. Cum aş putea da aşa ceva copilului meu?
AQUA Carpatica, una din apele cu cea mai mică cantităte de Nitraţi (NO3) şi nitriţi (NO2) din România a iniţiat proiectul http://www.legea-apei.ro prin care se doreşte strângerea de 100.000 de semnături necesare pentru modificarea și completarea articolului 19 din Hotărârea Guvernului României nr. 1020 din 01/09/2005 pentru aprobarea Normelor tehnice de exploatare și comercializare a apelor minerale naturale privind obligativitatea menţionării conţinutului de nitraţi și nitriţi pe etichetele tuturor apelor minerale. Conform acestei legi, limita maximă admisă pentru nitraţi este de 50 mg/l, pe când pediatrii din întreaga lume recomandă maximu 10 mg/l.
Nu o să discut despre susţinerea acestei campanii de câtre o firmă cu interes direct. A comentat acest aspect Chinezu foarte bine într-un articol pe blog. Pe mine mă interesează rezultatul final. Acela ca pe toate etichetele apelor plate şi minerale să fie scris conţinutul de nitraţi şi nitriţi. Vreau să ştiu ce beau. Vreau să aleg în cunoştinţă de cauză.
Dacă şi voi sunteţi pentru introducerea acestor informaţii pe etichete, vă invit să completaţi formularul de aici: http://www.legea-apei.ro/formular.html Până acum 41234 de persoane au semnat deja. Împreună reuşim să fim mai informaţi!
15 răspunsuri la “Legea Apei”
Pentru anumite produse si eu citesc etichetele, dar din pacate nu toti producatorii sunt sinceri atunci cand eticheteaza produsele, dupa parerea mea toate au E-uri ai alte substante chimice, asa ca merg pe premisa cel mai mic rau dintre doua rele.
Am votat de mult timp, chiar inainte sa apara pe bloguri reclama asta…ar fi bine sa se adopte legea asta…
Nu m-am uitat niciodata pe eticheta de la apa, o sa fiu mai atenta cand cumpar apa plata.
Cred că imediat sub 50mg/l 🙂
Imi place faza cu ” raionul de fructe si legume”…toti tanjim dupa natura. Perfect ar fi sa traim la tara toti…si sa ne crestem singuri alimentele.
Buna campania celor de la Aqua Carpatica! S-au legat bine de faza cu legea apei!
Buna campania aceasta,am vazut recent un spot publicitar si chiar mi-a atras atentia,a trebuit sa il semnez pana la urma si va sugerez sa faceti la fel!
Ma bucur ca s-a luat aceasta initiativa. Mai aveam putin si-mi cumparam un aparat de filtrare a apei. Acum cred ca voi avea incredere sa beau apa din comert.
Ai convingerea ca viata in sine este corecta cu tine pentru a putea spune ca si cei ce inscriptioneaza etichetetele sunt corecti ?
Daca nu ti-ai raspuns in timp util, iti spun ca tu oi fi avand convingerea insa eu unul nu cred ca acestia sunt in totalitate corecti.
Felicitari pt campania inceputa 🙂
E foarte buna Aqua Carpatica, eu stiu ca initial din cauza sticlei care arata exceptional am cumparat, dar am simtit gustul si chiar imi place. Nu stiu daca e tot din cauza sticlei dar nici nu ma intereseaza :))
Pe mine treaba cu nitratii nu m-a interesat asa mult, dar sunt de acord ca pe eticheta sa exista orice informatie care poate fi pentru interesul celui care cumpara, mai ales daca e vorba de sanatate.
Nu stiu daca ne-au spalat astia pe creier, dar apa Aqua Carpatica chiar pare a fi mai buna! :))
Am votat legea apei de indata ce am vazut reclama la TV si m-am documentat mai mult despre nitrati, pt ca sunt de parere ca trebuie ca cumparatorul sa fie informat despre absolut tot ce contine un anumit produs daca are legatura cu sanatatea. Nici o apa imbuteliata nu mi se pare mai diferita decat alta, si tare frica imi este sa nu fie aceeasi apa pe care o bem si la robinet.
Foarte tare.
Hai ca am auzit ca a fost interzisa reclama de la Aqua Carpatica si mi se pare ca au primit si amenda!