Categorii
Mallorca

Vacanţă în Mallorca (partea a treia) – Cala Rajada

Aici găsiţi impresiile despre plecarea din Cluj şi despre hotelul THB Cala Lliteras.

Cala Rajada (sau Cala Ratjada)  este o staţiune însorită din „municipiul” Capdepera, regiunea Llevant. Situată în partea de est a insulei Mallorca, la o distanţă de aproximativ 90 km de capitală este formată din mai multe golfuleţe superbe, unele stâncoase şi abrupte altele cu plaje liniştite şi nisip fin. Pentru cei dornici de plimbări şi vizite, istoria bogată şi zbuciumată le oferă numeroase castele, turnuri şi clădiri de vizitat.

Dacă aveţi de gând să colindaţi Mallorca şi să nu staţi doar cu burţile la piscină, vă aşteaptă o mulţime de plaje superbe, cu nisip fin, peisaj de vis şi apă caldă şi limpede. Pentru transport, vă recomand să închiriaţi o maşină. Cel mai bine este să o faceţi din timp, pe internet, pentru că este mai ieftin. Preţurile sunt de la 28-30 euro / zi (de la agenţiile din Cala Rajada) , la 100-150 euro / săptămână cu rezervare pe internet (bine … găseşti şi un Ford Mustang Cabrio la 100 euro pe zi 🙂 ). Şosele sunt excelente pe insulă dar şoferii merg extraordinar de prost. Locurile de parcare în Cala Rajada sunt netaxabile.

Este o staţiune frecventată de germani (ca de altfel toată Mallorca). Aproape tot personalul teraselor, hotelurilor, magazinelor vorbesc germana. În multe locaţii, au meniurile doar în spaniolă şi germană chiar. Până şi şoferul de autobuz vorbea excelent germana. De la hotel se ajunge în cea mai apropiată staţie în mai puţin de 10 minute de mers pe jos. În staţie este afişat orarul tuturor autobuzelor iar orele specificate sunt respectate cu stricteţe. Este foarte multă verdeaţă (faţă de ce vezi din autocar): mulţi palmieri, tufişuri de hibiscus imense, aloe, cactuşi cu fructe în ei etc.

Există foarte multe magazine sub sigla SPAR. Cel mai apropiat este la mai puţin de 300m de hotel. Pe strada principală se găsesc şi alte magazine specifice unei staţiuni: suveniruri, închirieri maşini, clinici medicale, parfumerii şi bijuterii. Ghida ne-a recomandat să mergem la EROSKI, un fel de Profi sau Kaufland la noi. Au o gamă mult mai variată de produse, unele sub brandul propriu (mult mai ieftine), peşte proaspăt şi cam tot ce ţi-ai putea dori. La apă şi bere preţurile la magazinul SPAR (mult mai aproape de hotel) sunt doar cu câţiva cenţi mai mari, aşa că nu vă căraţi cu bidonul de apă plată de 5l sau cu six-pack-ul de beri de la EROSKI (600m distanţă). Dacă staţi într-o cameră cu chicinetă sau poate la o vilă, puteţi face cumpărături şi să gătiţi fără probleme cu ce găsiţi la Mercado Eroski.

Diverse preţuri de la EROSKI : magneţi de frigider 1-2 euro, ciocolată Milka 1 euro, Chio Chip 1,29 euro, apă plată 5l = 1-1,5 euro, vin = de la 5 euro în sus, berea 0,5l – minim 0,6 euro. În orice caz, preţurile erau foarte aproapiate de ale noastre.

Preţurile de la barurile şi restaurantele din aproprierea hotelului erau destul de OK. Berea 2-3 euro, pizza 7-8 euro. Era o terasă gen „împinge tava” la care mâncai cât puteai cu 8 euro de persoană. Seara terasele erau super pline deşi eram la final de sezon estival.

Cel mai apropiat local este Bar Sa Cova. Mai tot timpul este plin de germani seara. Într-o seară noi am prins o formaţie rock live care ne-a încântat auzul cu melodii clasice până târziu în noapte, cu un pic de karaoke chiar 🙂

Exact lângă barul de mai sus era Mero Diving. Pentru pasionaţii de snorkeling şi scufundări, golfuleţul acela era de vis. Peşti de până la jumătate de metru se plimbau în jurul tău fără nici o problemă. Eu m-am băgat în apă fără echipement, dar cei care aveau ochelari şi tot ce le trebuie stăteau cu orele admirând peisajul subacvatic.

Alte locuri de vizitat prin apropiere:

Cele mai apropiate plaje de hotel sunt: Cala Agulla (1km distanţă), Cala Gat (1,2km distanţă) şi Son Moll (2 km distanţă). Voi scrie despre fiecare, deliat, în articolele viitoare. La aprox 4 km (de mers pe jos, printr-o pădurice) se găseşte o plajă mai puţin amenajată, Cala Mesquida (o să scriu despre fiecare în parte și o să public fotografii).

Coasta (200-900m, pe jos). Fie că o iei spre plaja Agulla, fie că de la piscina hotelului o iei spre mare (nu există gard), fie că mergi în capătul străzii hotelului, peste tot vei găsi stânci pe care să te cocoţi şi să fotografiezi. Mare atenţie cu cei mici. Sunt multe locuri care nu sunt semnalizate cu pericol şi copiii pot ajunge foarte uşor în mare. Peste tot sunt trepte care să te ajute să cobori pe câte o stâncă în mare. Nici un avertisment, nimic, legat de faptul că ar putea fi ude şi alunecoase.

Portul Cala Rajada (1km, pe jos). Se ajunge foarte uşor de la hotel, plimbare lejeră de 15 minute. Treci pe lângă casele localnicilor şi parcă eşti în altă lume. Calmi, liniştiţi, îşi văd de treburile casei şi nu se uită la străini. Multe hosteluri şi cazări de stea. Probabil goale şi în prag de faliment la cum arătau. Pe faleză multe terase îmbietoare. Pe TripAdvisor, Reco D’Es Moll este vestit pentru delicatesele culinare pescăreşti la preţuri acceptabile iar de la Cafe Noah’s aveţi o privelişte minunată.

Farul din Cala Rajada (2,5 km, pe jos). Am plecat într-o după-amiază, un pic cam târziu şi pentru că am vizitat şi plaja Cala Gat pe drum, ne-a prins noaptea printr-o pădurice pustie. Aşa că ne-am întors cât am putut de repede, pentru că o porţiune bună din drum nu era luminată şi n-am ajuns chiar până la far. În zilele însorite de acolo se poate vedea insula Minorca. Ar fi ieşit fotografii excelente … poate data viitoare.

Castell de Capdepera (5km, pe jos) . King James II a pornit construcţia fortului de apărare în anul 1337 . Intrarea este 2 euro/ persoană iar de sus aveţi o privelişte superbă. Eu n-am ajuns.

Cuevas de Artà (12,5km, cu maşina sau cu autobuzul 472) . Intrare este 12 euro dar toată lumea spune că merită. Vă puteţi răcorii puţin admirând stalactite şi stalagmite. La ieşire vă puteţi bronza puţin la plaja din apropiere (1,5 km), Canyamel. Nici aici n-am ajuns, dar am vizitat peştera CUEVAS DEL DRACH într-o excursie.

Torre de Canyamel (10km, cu maşina). Dacă tot sunteţi în zona, puteţi vizita pentru 3 euro un turn în stil gotic construit la jumătatea secolului XIII. Fără maşină e destul de greu de ajuns … aşa că l-am lăsat pentru data viitoare.

8 răspunsuri la “Vacanţă în Mallorca (partea a treia) – Cala Rajada”

Foarte frumos…felicitari pentru vacanta reusita…din pacate nu multi avem posibilitatea de a descoperi aceste locuri extraordinare…

Deci peisajul este demential:D…Imi place la nebunie.Ma duc simi iau si un Mustang:))…Glm evident,dar mias dori.

Da! Unul din locurile in care si eu as vrea sa ajung macar o data! Informatii foarte utile pe care nu le gasesti oricum… Superba vacanta!!!!

Absolut superb!!! Mi’ar placea luna de miere acolo :)) Intr’adevar, o vacanta de vis!

Lasă un comentariu