Categorii
IT

Despre viruşi şi antiviruşi

Acum mulţi ani (cel puţin 12), am câştigat la un concurs organizat de revista CHIP, un antivirus. A venit într-o cutie frumoasă de carton, cu manual foarte gros şi două dischete. Era un pachet AVX – AntiVirus eXpert. Pentru că foloseam deja un antivirus gratis, l-am pus bine în bibliotecă şi am stat liniştit considerând că sunt protejat. Din păcate, protecţia mea nu era atât de bună. La câteva luni, pe CD-ul revistei LEVEL s-a strecurat un mic virus. Cum eu încercam pe atunci fiecare aplicaţie sau demo de pe CD, bineînţeles că m-am infectat. Antivirusul pe care îl aveam nu s-a sinchisit decât să mă anunţe că am fost infectat … şi n-am mai putut face nimic.

Nu era problemă foarte mare, nu aveam documente foarte importante pe calculator, problema era că nu aveam voie să umblu la calculator şi când urma să ajungă tata acasă şi vedea că l-am şi virusat … o luam pe coajă. Aşa că mi-am amintit de antivirusul pus la păstrare şi l-am deschis. Fiind la început, habar nu aveam ce trebuie să fac. Aşa că am luat cutia şi am început să sun la numerele de pe cutie. Nu scria nicăieri un număr pentru departamentul tehnic sau mai ştiu eu ce. Erau mai multe numere puse în antet. Am sunat la primul număr dar n-a răspuns nimeni. La al doile a răspuns cineva, şi după un „Alo”  scurt eu am început povestea … „Am luat un CD, am luat un virus, am dischetele astea, ce trebuie să fac.” După ce mă lasă să vorbesc căteva minute, au în receptor ceva de genul: „Ia uite pentru ce mă sună pe mine …” şi se aude un trântit de telefon. Probabil nimerisem un număr de director ceva 🙂 . Îmi făcuse însă legătura în altă parte, la o doamnă iar eu emoţionat am început iar povestea … „Am luat un CD, am luat un virus, am dischetele astea, ce trebuie să fac.” După vreo 5 minute în care am vorbit neîntrerupt îmi spune că-mi face legătura la departamentul tehnic. Bineînţeles, acolo iar o iau de la capăt cu povestea şi după ce m-am chinuit niţel am reuşit să bootez de pe dischetă (urmând paşii indicaţi foarte calm şi cu răbdare de domnul de la tehnic). Într-un final reuşesc cu greu să scot virusul dar culmea, chiar înainte să ajungă acasă părinţii 🙂

Mă bucur că s-a întâmplat aşa ceva foarte timpuriu în viaţa mea de utilizator al PC-ului. Mi-am dat seama cât de importantă este protecţia eficace oferită de antivirusul folosit. De atunci,  întotdeauna folosesc soluţii antivirus certficate şi testate de cele mai severe organisme independente. Bitdefender Internet Security este o soluţie care a câştigat a 4-a oară consecutiv sesiunea de testare AV TEST şi pe care o recomand tuturor celor care doresc să fie protejaţi de toate ameninţările virale de pe internet.

Funcția Autopilot a acestui antivirus asigură o experiență lipsită de probleme, luând decizii optime legate de securitate, fără a fi necesară intervenția utilizatorului. Acest lucru înseamnă că nu vor mai fi afișate pop-up-uri, alerte, nu va mai fi nevoie să configurați nimic.

Voi ce antiviruşi folosiţi?

P.S. AVX – AntiVirus eXpert devine BitDefender în noiembrie 2001 ca urmare a unei campanii de rebranding. „Antivirus is not enough; BitDefender: secure your every bit.”

Un răspuns la “Despre viruşi şi antiviruşi”

Personal folosesc variantele gratuite a unor pograme destul de cunoscute, in special variantele care booteaza de pe cd… Daca ai apucat sa iei un virus si instalezi un antivirus pe urma, nu prea faci mare lucru. In schimb daca ai un live cd cu o varianta cat de cat actualizata, treaba devine mult mai simpla si ai sanse mai mari de reusita. Bafta

Lasă un comentariu