Categorii
foto

Cum să găsești pixeli defecti pe senzorului camerei foto Dead pixels

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți după ce ați achiziționat o nouă cameră foto DSLR este să-i verificați senzorul de pixeli defecți. Din multele milioane de pixeli pe care-i are camera voastră, se poate întâmpla ca unul, doi sau chiar mai mulți să nu funcționeze cum trebuie. Ori să fie blocați pe o anumită culoare, ori să afiseze respetivul pixel negru sau alb. În termeni de specialitate, se mai numesc Dead pixels sau Hot Pixels. Oricum ar fi și s-ar denumi, vă poate strica puțin din bucuria achiziționării unui nou DSLR.

Uneori aceștia se văd cu ochiul liber, mai ales dacă sunt în contrast cu restul nuanțelor din fotografie, alteori este nevoie de un mic progrămel  pentru a-i evidenția. Unul dintre softurile freeware pe care l-am găsit și l-am folosit cu succes se numește Dead Pixel Test și poate fi descărcat de pe pagina autorului StarZen. Programelul are un mic help, dar mai bine urmați pașii de mai jos pentru a realiza un test:

[box type=”download”]

  • Treceți camera pe modul Tv (Shutter priority) și modificați focalizarea pe modul manual
  • Selectați modul de salvare a fișierelor în format RAW (necompresat)
  • Puneți capacul obiectivului, astfel încât să nu poată intra deloc lumină (se poate pune capacul și doar la body, dacă acesta permite fotografierea fără obiectiv)
  • Stabiliți valoarea ISO cea mai mică pe care o puteți selecta (80-100)
  • Acoperiți vizorul (viewfinder)
  • Alegeți timpul de expunere 1/200 , 1/60 sau chiar 1-2 secunde
  • Deschideți fișierul RAW în programul pe care-l folosiți pentru procesarea acestora și salvați fișierul în format TIFF necompresat (NU JPG!)
  • Deschideți fișierul TIFF necompresat în programul Dead Pixel Test și rulați testul
  • Rulați testul pentru toate expunerile realizate

[/box]

Ideal, dacă nu aveți pixeli morți, programul ar trebui să vă arate 0/0 . Dacă însă aveți ghinionul ca lista să nu fie curată, analizați rapid locația acestora și verificați condițiile de garanție referitoare la acestea. Dacă sunteți încă în perioada de 10 de zile de la achiziție, puteți solicita înlocuirea produsului fără a invoca motive conform Ordonanței nr. 130/2000 privind regimul juridic al contractelor la distanță. Verificați pe site-ul magazinului online procedura de trimite a produsului și în niciun caz nu trimiteți coletul direct cu ramburs. Păstrați-vă calmul și folosiți un limbaj adecvat în comunicarea cu magazinul, chiar dacă produsul a costa 100 euro sau 1000 de euro.

Haideți să vă arăt acum și ce înseamnă pixeli defecți. Mai jos aveți imaginea la dimensiunea maxima, așa cum a ieșit din aparat (click pe imagine):

dead pixels

E, cum este, ați observat și fără program acei Dead/Hot Pixels? Eu i-am văzut chiar și fără zoom 100%. Iată și link-urile pentru fișierele RAW (19MB) și TIFF (60MB) în caz că vreți să vă jucați cu ele în program. Cam așa va arată rezultatul testului:

hot-pixels

Poate dacă nu erau chiar așa de bine poziționați în centru, nu-i vedeam. Oricum, chiar dacă nu-i aveți la cumpărare, aceștia pot apărea și pe parcursul utilizării. Dacă nu mai sunteți în perioada de grație sau cea de garanție, există diverse metode de a încerca „ascunderea” lor. Dar asta într-un alt articol, dacă acesta vi s-a părut interesant. Mult noroc la cumpărături!

Un răspuns la “Cum să găsești pixeli defecti pe senzorului camerei foto Dead pixels”

Eu chiar sunt interesat de metodele de ascundere a pixelilor morti, astept articolul tau 🙂

Lasă un comentariu