De câte ori nu vi s-a întâmplat să vreţi să transmiteţi ceva prin intermediul blogului însă cuvintele scrise în articol să nu ajungă? De câte ori nu aţi avut o idee genială de promovare printr-un filmuleţ însă produsul final nu a ieşit exact aşa cum v-aţi imaginat? De câte ori nu v-aţi uitat pe canalele de youtube ale unor videobloggeri şi să vă doriţi şi voi să faceţi aşa ceva? De câte ori nu aţi dat vina pe resursele tehnice disponibile pentru un filmuleţ ieşit mai puţin bine, când de fapt inspiraţia/pregătirea precară a favorizat eşecul?
Dacă aţi răspuns măcar o dată DA la întrebarile de mai sus, înseamnă că aţi încercat cel puţin o dată să spuneţi o poveste prin intermediul imaginilor video. Cu siguranţă aţi făcut acest efort pentru ca lumea să înţeleagă mai bine ce aveţi de spus. N-aţi vrea să vă fie mai uşor să vă exprimaţi ideile prin limbajul vizual?
După cum a început, anul 2013 se anunţă din ce în ce mai interesant din punct de vedere al videografiei. Tot mai mulţi video-bloggeri ies la iveală, tot mai multe site-uri orientate către conţinut video de calitate, tot mai multe aparate foto-video ieftine capabile de înregistrări video de invidiat etc.
Pentru că am făcut un mic sondaj printre voi şi am văzut că sunteţi interesat, ca şi mine, de videografie şi cum am putea face filmuleţele noastre mai interesante, am discutat cu cei de la SMA Studio din Ploieşti dacă ne pot ajuta. Astfel, am stabilit de comun acord desfăşurarea unui workshop de videografie cu bloggerii prahoveni care doresc să înveţe câte ceva despre tainele videografiei.
Astfel, sunteţi invitaţi să participaţi la workshop-ul de videografie pentru bloggeri, prezentat de SMA Studio Ploieşti. Structura acestuia, în linii mari, este cea de mai jos, dar se mai poate completa în funcţie de recomandările şi cerinţele voastre:
1. Introducere: de ce suntem prezenţi aici
2. Decriptarea imaginii vizuale, elemente de limbaj vizual
- – cum citim o imagine
- – în film 1+1=3
- – discursul narativ
- – ce filmăm?
- – de ce mişcăm camera?
3. Producţia unui filmuleţ
- – de ce este necesară etapa de preproducţie?
- – producţia propriu zisă – cum să evităm cele mai frecvente greşeli
- – postproducţia – cum ambălam totul ca un produsul final
4. Intrebări şi sfaturi!
Cursul se va desfăşura în luna martie, în funcţie de disponibilităţile voastre și ale studioului, la o dată care va fi anunțată din timp.
Cum poţi participa: Scrie un articol pe blog (sau fă un scurt film pentru videobloggeri) în care să ne convingi că ai nevoie de un astfel de workshop. Scrie ce ai vrea să înveţi sau să aprofundezi. Spune-ne când ai vrea să se desfăşoare cursul (de genul: în timpul săptămânii, după ora 18; sâmbăta/duminica după ora 11, etc.) pentru ca noi să putem alege o dată cât mai convenabilă pentru toată lumea.
Termenul limită pentru scrierea articolelor este 28 februarie 2013 22 februarie 2013. Locurile sunt limitate de capacitatea studioului unde se va desfăşura cursul, aşa că cei de la SMA Studio vor selecta cele mai interesante 10-12 articole şi vor anunţa câştigătorii până la data de 3 martie. Link-urile către pagina SMA Studio și/sau acest articol nu sunt obligatorii, dar vor fi apreciate. După ce ai scris articolul, trimite un mail pe adresa bogdan@cojo.ro cu link-ul acestuia.
Update! Workshop-ul se va desfășura sâmbătă, 23 februarie 2013, începând cu ora 10:30 la sediul SMA Studio.
Mai multe detalii despre cursurile video organizate de SMA Studio puteți afla chiar de la ei de pe site.
[box] Sunt foarte multe detalii despre structura si realizarea unui film iar acest curs, te ajuta sa vezi, sa recunosti si sa intelegi aceste „unelte ale manipularii”. Niciodata nu te vei mai uita la un film cu aceeasi ochi si vei ramane uimit sa vezi cum toate erau in fata ochilor tai, iar tu ai fost atat de ignorant fata de munca celor mai buni oameni din industria filmului.[/box]
[box]Esti sau vei fi consumator de „servicii foto-video” la un momnet dat in viata ta. Educat-te pentru ca tu esti cel care ia deciziile ! Nu vrei sa fii inselat de cuvatul „ profesionist” iar imaginile sa fie de cea mai prosta calitate. Invata ce sa ceri, invata cum trebuie sa arate acest produs videografic si care iti sunt drepturile. Nu te lasa pacalit ! E ca atunci cand vrei sa iti cumperi un frigider; nu intrii in primul magazin si cumperi unul la intamplare, ci inveti despre caracteristicile tehnice pe care trebuie sa le indeplineasca, iti alegi producatorul, modelul, distribuitorul si abia apoi il cumperi. Acest proces se numeste educatie iar tu meriti sa fii bine informat inainte sa cumperi. [/box]
8 răspunsuri la “Cursuri de videografie, cinematografie şi montaj în Ploieşti”
I’m in.
interesant. m-as baga si eu, dar nu stiu daca e timp pentru asa ceva. intotdeauna e loc sa inveti ceva, chiar daca lucrez in domeniu, pot fi lucruri pe care nu le cunosc.
foarte tare ! Multumim 😀
Scrie un articol, poate nimerim o dată să se potrivească. Nu se ştie niciodata 🙂
Minunat, multumim !!!
Suna tentant 🙂
Aici la mine in Arad,nu am gasit astfel de cursuri,ce-i drept,nustiu cat talent as aveea.Dar oricum ideea suna bine.
[…] am paricipat împreună cu o parte din bloggerii din Prahova, la invitația lui Cojo, la un workshop de videografie organizat de SMA Studio Ploiești. Inițial eram reticentă în a […]