Categorii
Review

Cameră foto Fujifilm X100S review

Una dintre cele mai interesante camere foto care mi-a trecut prin mână anul acesta a fost superba Fujifilm X100S review . Poate pentru mulți, acesta arată ca un aparat retro care costă o groază de bani, pentru și mai mulți, zic eu, este un aparat cu adevărat interesant. Este poate una dintre camerele care naște cele mai multe comentarii și controverse.

Primul lucru care îți sare în ochi, este aspectul retro. Deja, chiar de aici, părerile pro și contra se baricadează în două tabere distincte: celor care le place acest aspect vintage și celor care așteaptă ceva revoluționar în desing-ul camerelor foto lansate anul acesta. Sincer, eu mă încadrez în a doua categorie. Mă aștept ca noile camere să fie din ce în ce mai mici și mai ușor de utilizat, nu din ce în ce mai mari și mai grele. Cele 445 de grame (cu baterie și card) se simt un pic cam mult față de un point&shoot clasic sau un mirrorless cu pancake. Nici dimensiunile 125.5mm (lungime) x 74.4mm (înălțime) x 53.9mm (grosime) nu te fac să consideri Fujifilm X100S review aparatul de luat peste tot în vacanțe. Comparat totuși cu un DSLR sau un bridge, s-ar putea totuși să-l considerați perfect pentru călătorii 🙂

Fujifilm X100S review Fujifilm X100S review

Fujifilm X100S review :

  • Senzorul X-Trans CMOS II de format APS-C (23.6mm x 15.8mm) fără filtru low pass cu rezultate bune chiar și la ISO 3200
  • Obiectivul Fujinon 23mm f/2 (35mm echivalent) este are o diafragma cu 9 lamele care realizază un bokeh foarte plăcut
  • Vizorul hibrid permite vizualizarea scenei afisand simultan informatii despre parametrii de expunere si focalizare
  • Autofocus hibrid (detectia de faza si detectia de contrast) cu o focalizare extrem de rapida
  • O multime de setari care va pot face viata mult mai usoara daca nu va place sa postprocesati imaginile prea mult

Spre deliciul pasionatilor, multimea de butoane si functii va face din fotografierea cu acest aparat o adevarata aventura. Daca insa ai butonat inainte o camera foto cu touch-screen, meniurile si setarile lui X100S ti se vor parea putin la neindemana. Misca o rotita pentru ISO, intra putin in meniul pentru diverse setari etc. Modul AUTO insa este destul de usor de folosit, iar fotografiile ies chiar multumitor de bine. Dar cine da peste 1000 de euro pe un astfel de aparat pentru a fotografia in modul AUTO?

Viewfinder-ul este unul de real ajutor in conditii de iluminare puternica. Multimea informatiilor afisate sunt de un real folos in alegerea setarilor pentru o fotografie reusita iar rezolutia de 2,3Mpx este incantatoare. Display-ul LCD de 2.8″ ofera acelasi informatii si are o claritatea destul de OK.

Un un card SD cu viteza de peste 30-45 MB/s puteti captura pana la 6 imagini intr-o secunda. Un real ajutor in cazul fotografilor de evenimente sportive sau amatorilor care au in vizor subiecte care se misca foarte rapid (copii, animale etc.). Bateria va tine aproximativ 200-250 de fotografii, in functie de cum folositi ecranul LCD.

Fotografiile in format JPG au o calitatate foarte buna, datorata foarte mult procesarii automate din camera. Fisierele RAW trebuie neaparat ajustate, majoritatea fiind destul de „nearajate” 🙂 pentru a putea fi prezentate. Chiar daca valorile ISO ajung pana pe la 12800, nu cred ca veti trece de 3200. Pentru a fi postate pe retele de socializare sau la rezolutii nu foarte mari, jpg-urile pana la ISO 3200 sunt chiar acceptabile. Per total, calitatea imaginilor este una foarte buna. Poate nu chiar pe masura pretului camerei, dar cu siguranta intrece unele DSLR-uri entry level.

Modul video nu este unul foarte avasat. In principiu, nu aveti decat sa porniti inregistrarea si cam atat puteti face. Calitatea imaginii este una destul de buna, insa folosind AF s-ar putea sa auziti pe fundal motorasul de focalizare. A … si sa nu va asteptati la stabilizarea imaginii in modul video. Mai jos aveti un mic exemplu:

In concluzie, mi-a placut scurta intalnire cu Fujifilm X100S. Este un aparat pe care m-as putea baza si pe care l-as purta cu mine in aproape orice ocazie. Asa cum am spus si la inceput, dimensiunile si greutatea ii strica putin din portabilitate dar calitatea fotografiilor va compensa. Este un aparat foto pentru cei care au deja un DSLR si care au habar cat de cat de ce inseamna o fotografie. Pentru incepatori, nu va ganditi ca o camera de peste 1000 de euro va va face profesionisti. Mai bine va luati un DLSR sau un mirrorless la jumatate de pret. Pentru nostalgici, este aparatul perfect.

Multumesc F64 pentru posibilitatea realizarii acestui Fujifilm X100S review . La momentul scrierii acestui articol, pretul aparatului este de 5400 lei insa astept sa scada cat de curand.

Toate fotografiile sunt exact cum au iesit din aparat. Pe contul meu flickr gasiti toate fotografiile la rezolutie maxima. Pentru cei care doresc, pot oferii la cerere si fisiere RAW si chiar si un filmulet.

Lasă un comentariu