În ţara noastră frumoasă, statul s-a gândit cum să mai facă puţină economie.
Conform normelelor metodologice de aplicare a prevederilor ordonanţei de urgenţă a guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor (text actualizat cu toate modificarile aduse de alte hotarâri până la data de 6 martie 2013):
„Art. 41
(1)În aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanţa de urgenţă, celălalt părinte sau cealaltă persoană prevăzută la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă care nu a solicitat dreptul la indemnizaţie poate solicita acest drept, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare, oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Dacă acest drept nu se solicită, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se reduc cu o lună.
(2)În situaţia prevăzută la alin. (1), persoana îndreptăţită care se află în concediu pentru creşterea copilului poate opta pentru concediu fără plată sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
(3)În cazul persoanei singure sau în cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanţa de urgenţă nu se aplică.
(4)Pe perioada în care cealaltă persoană beneficiază de dreptul la concediul propriu de creştere a copilului de cel puţin o lună, dreptul celuilalt părinte la indemnizaţia pentru creşterea copilului se suspendă în condiţiile art. 16 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă.
(5)În situaţia în care persoana îndreptăţită optează potrivit alin. (2) la concediul fără plată, cererea pentru acordarea acestuia se depune şi se înregistrează la angajator, pe această perioadă aplicându-se corespunzător prevederile art. 21 alin. (3) şi art. 22 din ordonanţa de urgenţă.
(6)Prevederile alin. (1)-(5) nu se aplică în situaţia în care persoana îndreptăţită solicită numai acordarea stimulentului de inserţie sau acesta este solicitat cu cel puţin 3 luni înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an ori cu 6 luni înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.
(7)Solicitarea concediului prevăzut la alin. (1) se face pe bază de cerere şi documente doveditoare, în condiţiile prezentelor norme metodologice, cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea efectivă în acest concediu.
(8)În situaţia în care persoana îndreptăţită prevăzută la alin. (1) nu solicită dreptul la concediul propriu de cel puţin o lună, aceasta are obligaţia de a anunţa în scris agenţia pentru plăţi şi inspecţie socială judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, denumită în continuare agenţie teritorială, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, dacă nu se înregistrează situaţia prevăzută la alin. (6).”
1. Să o luăm sistematic. În articolul (1) scrie „oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de un an„. Defapt nu este aşa, pentru că la articolul (7) scrie „cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea efectivă în acest concediu”. Deci oricând înseamnă cu cel puţin 60 de zile înainte (30 înainte de intrare şi 30 de zile de concediu).
2. Automat, persoana care este deja în concediu de creştere a copilului (cel mai probabil mama), trebuie ori să meargă la serviciu, ori să stea acasă în concediu fără plată. Am fost astăzi şi am întrebat, persoana care a bifat pe dosarul depus 1 sau 2 ani de concediu de creştere a copilului, este automat scoasă din acest concediu în ultima lună a celor 1 sau 2 ani, dacă până la această dată, celălalt părinte nu a efectuat o lună de concediu de creştere a copilului. Dacă cumva mama nu a început serviciul cu cel puţin o lună înainte, automat pierde şi indemnizaţia şi nu beneficiază nici de salariu. Pentru că la art (1) scrie clar: Dacă acest drept nu se solicită, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se reduc cu o lună.
3. La art. (8), scrie că dacă nu doresc să beneficiez de concediul de creştere a copilului pentru o lună, trebuie să anunţ cu cel puţin 60 de zile înainte. În schimb, nu scrie ce se întâmplă dacă nu anunţ. Nimeni nu mi-a putut răspunde la această întrebare. Mai mult, la Agenţia pentru plăţi şi inspecţie socială Prahova, nici nu ştiau cum, pe ce formular şi până când trebuia să-i notofic în scris că doresc să renunţ la acest drept. Asta înseamnă, că o groază de taţi, ca şi mine, fie nu au fost să declare acest lucru, fie au depus dosarul pentru a întra în concediul de creştere al copilului. Dosar care trebuie să conţină exact toate documentele care au fost depuse şi pentru dosarul de indemnizaţie al mamei.
Pe scurt: în concediul de creştere al copilului de care beneficiază mama, indemnizaţia va fi plăcitită doar 11, respectiv 23 de luni. Pentru a beneficia de indemnizaţie şi în ultima lună, celălalt părinte trebuie să depună cu 60 de zile înainte de împlinirea vărstei de un 1 an, respectiv 2 ani, a unui dosar identic cu cel depus de mamă. Dacă nu este depus, ultima lună de indemnizaţie se pierde. Ca bonus, dacă celălalt părinte doreşte să beneficieze de luna de concediul de creştere al copilului să zicem în luna a 8-a de concediu a mamei, aceasta trebuie să reînceapă serviciul (aproape imposibil, deoarece majoritatea firmelor au angajat pe cineva cu contract de muncă determinată, pentru a înlocui persoana din concediul de creştere al copilului) sau trebuie să stea acasă în concediu fără plată. Ceea ce este şi mai frumos, după luna efectuată de tatăl copilului, mama trebuie să depună din nou un dosar cu toate actele actualizate pentru continuarea indemnizaţiei. De această superbă lege benefiază toţi părinţii ai căror micuţi s-au născut după data de 1 martie 2012.
Cred că nu trebuie să vă mai spun că nimeni, nicăieri, niciunde nu sunt afişate aceste informaţii iar persoanele de Agenţia Judeţeană pentru Prestatii Sociale Prahva nu ne-a informat despre aceste aspecte la depunerea acum un an a dosarului pentru indemnizaţie.
Conform datelor afişate pe siteul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, din totalul populaţie judeţului Prahova (735.903 persoane), 6444 au beneficiat în luna decembrie 2012 de Indemnizaţie pentru creşterea copilului. Media de plată pentru un benefiat a fost de 753.28 lei. Chiar dacă nu este aşa, să zicem că 6444/12 luni = 537 de persoane se află în ultima lună a concediului de creştere a copilului. Dacă acestea nu au depus dosarele pentru a lua partenerul indemnizaţia, asta înseamnă că 537 x 753,28 aproximativ 400 000 lei nu au fost plătiţi şi Agenţia a făcut economie. Bravo! Cristina vă mulţumeşte. Luna viitoare vom trăi doar din salariul meu.
79 de răspunsuri la “Indemnizaţie de creştere copil – tatăl obligat la efectuarea unei luni de Concediu creştere copil”
Pai nu am inteles ceva, de exemplu sotia in luna a 7 a se intoarce la munca si intru eu pana la temenul de 1 an, adica inca 5 luni. Ce trebuie sa fac mai exact ???
Trebuie să mergi unde ai depus prima dată un dosar pentru indemnizația mamei, cu unul alcătuit la fel pentru tine. Probabil cu cel puțin 30 de zile înainte să înceapă concediul tău.
Da, si eu am fost in aceasta situatie penibila ca sa nu spun mai mult. Oare legea nu contravine Constitutiei care specifica faptul ca dreptul la munca este inalienabil? Prin obligarea celuilalt parinte sa intre in concediu sub amenintarea ca nu se primesc niste drepturi cuvenite ( pentru care oricum ambii parinti au platit taxe si impozite) nu se ataca exact dreptul la munca?
Din punctul meu de vedere, este clar o încălcare a drepturilor. Dar dacă nimeni nu face nimic, probabil aşa va mai rămâne mult timp.
De asta ajung atatia copii la orfelinat.
Asta este motivul pentru care ajung copii pe drumuri sau in orfelinate…Plus ca si suma acordata este derizorie…..
astia sunt dezastru cu legile lor
Sunt intru totul de acord cu aceasta lege!
Buna ziua! Sunt din Braila si ieri am aflat de la doamnele de la Directia Muncii faptul ca mama nu are dreptul sa faca cerere de concediu fara plata pentru luna a 12-a sau sa se reintoarca la munca dat fiind faptul ca tatal nu a stat o luna in concediu cu copilul, ci i se cere s restituie banii si atat. Si daca mama se intorcea la servici in luna a 10 tot o penalizau luandu-i indemnizatia pe luna a 9-a. ESTE STRIGATOR LA CER. Mama este lasata fara bai pentru o luna si daca vrea sa munceasca in luna a 12-a i se opresc banii pe luna a 11-a , si tot asa pana la luna a 8-a. SUNTEM INTR-O SITUATIE DISPERATA. Asa au interpretat cei de la braila HG 52/2011 art 4 indice 1, alin. 6. Va rugam sa ne ajutati cu o parere vis a vis de corectitudinea acestei legi. Mamei i se interzice sa munceasca pentru o luna. ca daca se duce la munca i se cer inapoi banii pe luna anterioara si tot asa. sper ca m-am facut inteles.
Aceeasi situatie este si la noi. Mama s-a intors la servici cu 1 luna si o zi mai rpd(pt acel stimulent de insertie). Si am primit decizie pt sume necuvenite in luna a 10 , cum ar veni, nici macar pt 1 luna intreaga. 12.03,2013-31,03,2013, copil nascut pe 15 mai 2012. decizie de suspendare pe 15.04.2013, decizie de dat banii inapoi pe 26.04.2013 pt 12.03.2013-31.03.2013. am sunat, m-au dat de la un birou la altul, mi-a spus pe scurt, sa fac contestatie daca nu imi convine, aberant, cu toate ca prin luna feb-martie s-a organizat in toata tara sedinte la ei pe aceasta tema, si s-a pus intrebarea, ce se intampla daca tatal nu sta 1 luna acasa, raspuns: se pierde 1 luna de indemnizatie, si eu am spus corect, s-a pierdut, sotia s a intors la 11 luni la munca, pt ce mai cererti bani inapoi, raspuns: scrie in lege. Handicapati frate, sau nu stim noi sa interpretam legea. Un jurist de la resurse umane, sau ceva de genul poate da un raspuns coerent probabil. Am luat legatura cu niste prieteni avocati, si mi-au spus ca nu au baza legala pe acea decizie. O sa facem contestatie.
Pt Chirita Ionut, ai facut contestatie? S-a rezolvat ceva?
Daca beneficiez de indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap pana la 3 ani conform OUG 111/2010, mai am dreptul si la o indemnizatie conform legii 448/2006?
Pentru acelas copil in acelas timp?
Îmi pare rău, însă nu știu să vă răspund.
daca tatal nu este angajat si nu munceste in tara???
sant an concediu ptr cresterea copilului ptr un an daca sotul meu nu isi ia o luna de concediu eu cand ar trebui sa ma antorc la munca la 11 luni a copilului sau mai repede
La 11 luni este OK.
Buna ziua ,
Va rog sa ma ajutati cu o lamurire : in acest moment , si eu si sotia suntem angajati . Sotia urmeaza sa nasca la jumatea lunii Noiembrie . In momentul de fata , ea se afla deja in prenatal . Am inteles ca dupa nastere trebuie sa stea 43 de zile in postnatal . In concediul de crestere copil as dori sa intru eu(tatal) , pe o perioada de 1 an , insa as vrea sa stea si sotia acasa ( sa isi dea demisia de la actualul loc de munca) . Cum trebuie procedat ?
In momentul in care iese din concediul obligatoriu de 42 de zile trebuie sa isi dea demisia , timp in care eu depun solicitarea de CCC ? Daca isi da demisia , si eu intru in CCC , voi putea sta 12 luni acasa , fara sa se piarda stimulentul de insertie ?
Multumesc
La prima problemă n-aş putea răspunde. Cel mai bine este să întrebaţi direct la Agentia pentru Prestatii Sociale din localitate.
Din câte ştiu, stimulentul se acordă părintelui care se întorce la serviciu înainte de 12 luni (adică pe la 11 luni), deci nu văd de ce s-ar pierde stimulentul, indiferent dacă celalalt parinte lucreaza sau nu.
Buna ziua,
O alta situatie care este aberanta in acesta lege…
Mama a optat sa primeasca indemnizatie pentru 12 luni. Teoretic TATAL este obligat si el sa stea acasa cel putin 1 luna.
Ok… toate bune si frumoase, mama depune dosarul si sta acasa 11 luni, dupa care tatal trebuie sa depuna si el dosarul pentru 1 luna. In situatia mea TATAL este angajat la propria societate (adica este administrator) dar pe contractul individual de munca este trecum cu o functie oarecare.
SURPRIZA!!! Pe langa faptul ca TATAL trebuie sa inceteze raportul de munca cu societatea EL trebuie sa inceteze si calitatea de administrator la societatea lui. Mai exact trebuie sa mearga la Registru Comertului sa modifice actul contitutiv al societatii. O astfel de modificare costa in jur de 800 lei. Modificarea trebuie facuta inainte de a intra in concediu de cresterea copilului dupa care o a doua modificare trebuie facuta dupa ce revine. Adica sa fie denumit iar administrator la societate. In concluzie costa in jur de 1600 lei. In conditiile in care societatea este una care are o activitate restransa (adica o societate mica). Salariu tatalui este minim pe economie, adica indemnizatia primita va fi de 600 lei. In situatia noastra noi trebuie sa platim 1600 lei din societate pentru ca tatal sa primeasca de la stat 600 lei.
Trageti voi concluzia pentru ce va opta TATAL. (bineinteles…. va renunta la indemnizatie) cine castiga????
Buna ziua!
Intrebare la situaatia mea: nasc pe 10.11, tatal nu poate sta 1 luna in crestere copil si nici nu vrem asta, este administrator la propria firma cu salar minim, daca i-am desfacut contractul de munca din data de 10.10 se mai incadreaza la tampenia asta de lege? eu pot sta in crestere copil pana la implinirea varstei de 1 an?
Multumesc!
N-aș putea răspunde exact … Poți sta acasă fix 12 luni … însă în ultima lună nu primești indemnizație.
Buna ziua,
Am reinceput munca de o luna de zile (dupa doua luni de pauza – mi-am schimbat locul de munca). In cazul in care raman acum insarcinata, primesc indemnizatia de crestere a copilului? Va multumesc. O zi frumoasa
Conform articolul 2 din OUG 111/2010 cu completările ulterioare, dacă în această perioadă ați „beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii, sau ați realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii…” se considera că da. Cel puțin așa înțeleg eu.
Daca n-ați avut indemnizație, poate trebuie doar să plătiți acea cotizare in sistemul public de pensii pentru cele 2 luni. Cel mai bine este să mergeți să vă interesați acolo unde vă depuneți dosarul pentru indemnizație.
Mai e un aspect, pentru ca tocmai trecem prin situatia asta. In luna de care vorbim in care tatal ar trebui sa intre in crestere copil, mama, daca nu se intoarce la lucru, pierde contributiile sociale. Pentru ca daca isi ia concediu fara plata, angajatorul nu plateste contributiile sociale, iar statul nici atat, pentru ca plateste pentru tata.
in anul 2010 in septembrie am intrat in concediu de ingrijire a copilului in locul sotie mele. mi-am suspendat contractul de munca dar am mai avut un contract de mandat cu o societate de asigurari. din cauza ca am realizat uncomision de 60 de lei in luna octombrie, acum sunt oligat sa returnez indemnizatia pt ca am realizat venituri. si contractul de mandat este asociat drepturilor salariale?
Buna seara,
Am o nelamurire, urmeaza sa nasc pe 14 noiembrie, eu in prezent sunt in concediu prenatal. Dupa nastere, sotul meu vrea sa beneficieze de concediul ce crestere copil pentru o luna si am vrea sa fie la inceput(in prima luna), timp in care eu sa imi iau concediu medical ca sa nu fiu nevoita sa ma intorc la munca/concediu fara plata. Intrebarea mea este: poate sotul sa isi ia acest drept imediat dupa nastere, adica postanatalul meu cum ar veni? Daca nu cum se procedeaza si unde se depune dosarul(ce documentatie cuprinde)? Va multumesc anticipat!
O seara placuta!
Buna ziua,
Ce se intampla daca tatal nu poate intra o luna de zile in concediu intretinere copil din motive medicale? Sotul meu sa operat la ambele maini si nu poate tine un copil in brate ca nu are voie iar baietelul nu merge.Si daca voi pierde stimulentul in cazul in care nu ma voi intoace la 11 luni.
Astept raspuns urgent.
Multumesc.
Am nevoie de ajutor
Dupa nastere se sta 42 de zile concediu medical de lauzie (postnatal) si incepand cu a 43 zi ori intra in concediu de crestere copil, dar vad ca sotia dvs nu vrea, ori isi face demisia incepand cu acea zi.Tatal poate solicita concediul crestere copil imediat dupa nasterea copilului, nu trebuie sa stea cele 42 de zile.
Din moment ce nu mai are contract de munca, nu beneficiaza de aceasta lege. Dvs daca aveti un stagiu de cotizare de minim 12 luni, beneficiati de indemnizatie dar dupa cum spune legea 11 luni, in luna a 12 va intoarceti la munca sau solicitati concediu fara plata, pentru ca statul va ia acest drept.
Din ce stiu eu nu se specifica care luna o poate lua,dar dvs oricum sunteti dupa nastere in concediu medical timp de 42 de zile si abia apoi intrati in concediu cerstere copil.
Gina, nu stiu sa-ti raspund in cazul tau.Banuiesc ca sotul tau se afla in concediu medical dupa operatie,nu? Deci practic nu cred ca se incadreaza cu veniturile, ca trebuie sa realizeze venituri in ultimile 12 luni.Dar cel mai bine mergi si intreaba la Directia Muncii sau unde trebuie sa depui actele pentru indemnizatie.cred ca oricum pierzi o luna din indemnizatie, decitrebuie sa te intorci la munca incepand cu a 11 luna.
BUNA….eu am facut dosarul pt crestere copil pt 2 ani in martiie pe 24 treb sa ma intorc la serviciu dar am inteles ca treb sa stea si tatal o luna acasa el refuza sa stea pt a nu-si pierde locul de munca ce trebuie sa facem/?Sa ma intorc eu cu o luna mai devreme la serviciu ca sa nu pierd banii.
Banii pe ultima luna oricum ii pierzi, de aceea e bine sa mergi la serviciu, ca sa-ti iei de acolo salariul.
Buna! Imi spuneti va rog, daca copilul s-a nascut pe 14 martie, data de intaorce la serviciu care e? 13 februarie sau 15?- (in cazul in care tatal ramane o luna acasa)
Din câteva văd eu, 15 februarie e sâmbăta anul acesta 🙂 Eu zic că e mai bine să vă întoarceţi putin mai devreme decât prea târziu. Cel mai bine este să vorbiţi la personal, la serviciul dvs.
Din ce an a intrat in vigoare ?
Buna! Imi spuneti va rog, daca copilul s-a nascut pe 10 martie 2012, data de intaorcere la serviciu care e? 10 sau 11 februarie. ? (am optat pt coc de 2 ani , sotul nu doreste sa beneficieze de ultima luna de coc.)
buna ziua !
Se poate obtine stimulentul de insertie (de catre tata) fara CCC ? Tatal nu doreste intreruperea muncii pentru CCC, dar se doreste totusi obtinerea stimulentului de insertie. Cum procedam ?
Mama nu beneficiaza de nici un venit: nu lucreaza si nici nu va lucra… va sta acasa sa creasca copilul.
Nu cred că se poate obtine stimulent de insertie atata timp cat tatal nu a avut ccc. Cred ca trebuie sa stea minim o luna. Cel mai bine va interesati la sediul Serviciilor Sociale din oras.
Buna ziua!
Urmeaza sa nasc in luna iunie. As vrea sa optez pentru CCC de 2 ani. Tot am cautat legi si raspunsuri pe la Resurse Umane, internet, dar nimeni nu stie sa imi raspunda. Am 2 intrebari:
1. Firma mai este obligata sa ma primeasca si sa ma tina in firma inca 6 luni de la incetarea CCC, daca acesta este pe o perioada de 2 ani?
2. CCC se poate imparti la primele 12 luni eu (mama) si urmatoarele 12 luni tatal? (ca o paranteza, sotul meu e cadru militar activ). Daca se poate cum trebuie procedat in acest caz pentru a primi indemnizatia pe parcursul celor 24 de luni?
Multumesc
Buna ziua
Am o intrebare . Sunt un tatic ce doresc sa aflu daca in situatia mea in care sotia dupa ce a nascut punctul de lucru al firmei la care lucra s-a inchis in judetul nostru, practic nu mai are unde sa se intoarca la serviciu, eu ca tata mai sunt obligat sa depun dosar pentru concediu de 1 luna? De fapt ce se intampla cu indemnizatia pe ultima luna? Multumesc
Salut
Am scris mai sus despre o problema………probabil care se intalneste la mai multe persoane……
simpla din punctul meu de vedere……
sotia a optat pt indemnizatie/concediu de crestere a copilul pt 12 luni
cum legea asta de kkt – te ingradeste la dreptul tau pt 12 luni, ca zice ca tre sa-si ia celalalt parinte 1 luna de zile / ca de nu se taie 1 luna
noi am acceptat, sotia s-a intors la munca cu 1 luna si 3 zile mai devreme, eu nu am optat pt acea luna de indemnizatie (munca de intocmire a dosarului + ca serviciul nu prea imi permitea)
asa……..copilul implinea 1 an pe data de 15mai2013…..in jurul datei de 15 mai 2013 primim de la agentia de indemnizatii decizei de impunere a sumelor necuvenite…adica pt luna a 10-a……am zis ca e o greseala, sun la ei, imi inchid alea telefoanele in nas……doamna, nu e normal, statul deja a castigat, nu a platit luna a 12-a…de ce pusca mea imi mai tai o luna….raspuns de la ei…nu ti convine fa contestatie…………………i-am zis, doamna, n-am timp de contestatii…..instanta…zi-mi logic pt ce imi ceri banii inapoi…..sotia a stat in concediu 11 luni fara 3 zile……..
am facut contestatie………………acelasi raspuns..de kkt…copy paste din legislatie…….urmatorul pas, actiune la tribunal………….mi s-a spus, da banii inapoi, ca n-ai sanse, cu statul nu te joci……n-am acceptat, am dat in instanta anul trecut in luna iulie………….au facut intampinare…la fel…copy paste din legislatie, nu sunt jurist, dar te bufnea rasul cand vedeai ce logica au in ei………………….pe scut….ne-au venit somatii, titluri executorii….vroiau sa puna poprire pe cont……in fine………..momentan, pt o decize de-a lor de cca 1.000 lei…sunt pe rol 3 procese, 2 la instante si unul la ei, adica nu la ei la ANAF….care mi-au trimis si somatie pt intarziere de plata………..care e in litigiu, dar m-a facut careva sa inteleg ca penalitatile curg pana la solutionarea litigiului, tre de suspendat daca vrei, dar tre sa platesti 20% cautiune…..\\
oricum, spre surprinderea mea, saptamana trecuta am vazut pe portalul tribunalul ca mi-au acceptat cererea de anulare a deciziei………..o satisfactie de nu ti poti imagina…….acum asteptam recursul lor care se va judeca la curte de apel…spram sa castigam si acolo
ideea e urmatoarea, pana la urma nu era vb de 1.000+300 lei penalitati, e vb de principiu, nu poti frate sa stai emreu cu capul aplecat pt ca asa spune un jurist de la o agentie, care iti inchide usa si telefonul in nas, simplu: fa contestatie daca nu ti covine…..si am facut…………..si momentan sunt in castig cu 3 procese pe rol, cu timbre judiciare platite, si altele, drumuri, dar nu ma las……….si satosfactia cea mai mare o sa o am , sa dea Dumnezeu sa ramana definitiva si irevocabila decizia de la tribunal, sa ma duc peste „”doamnele” alea de la agentie…..pe bune…..va anunt
PS: daca aveti nevoie de intampinre, procedura pt instanta, vi le trimit cu cea mai mare placere, gratis, doar sa fiti in cazul meu(sper sa nu fie nimeni)
toate cele bune
oricum prin legea asta, statul, cred ca in proportii de 95% castiga, tatii nu-si iau acea luna…..din diferite motive….vezi mai joc comment ul meu
Vali, dacă ar avea mai mulți puterea ta, sunt sigur că ne-am întoarce pe drumul cel bun. Bravo! Spor în toate!
Felicitari Vali!
Buna ziua tuturor celor aflati in situatia asta specific romaneasca. eu trebuie sa ma intorc la serviciu in mai 2015. avand in vedere ca pe postul meu este angajata o alta persoana eu pot sa `cedez` faimoasa luna obligatorie, sotului meu, in cursul anului 2014, de exemplu? Adica persoana angajata in locul meu va fi data afara? sau cum? mentionez ca lucrez la stat unde cel putin teoretic dureaza destul de mult scoaterea unui post la concurs. Nu vreau sa fac rau nimanui dar daca ei ma incurca pe mine eu de ce sa nu ii incurc pe ei
apropo; ca sa ma intorc la serviciu, doar si pentru o luna eu trebuie sa imi fac din nou dosar (cazier, analize medicale, etc); pana termin formalitatile se termina si luna; eu ma intorc acasa, postul meu se scoate iar la concurs sau cum? Nu as avea nimic de comentat cu privire la aceasta prevedere legala dar aplicarea ei implica luni intregi de pregatiri; daca s-ar face printr-un click, o simpla declaratie nu ar fi chiar asa de aberanta;
Stimulentul de insertie se acorda pentru fiecare dintre nasteri
Reglementarile privind acordarea stimulentului de insertie au fost modificate semnificativ la sfarsitul anului 2012, prin Legea nr. 166/2012, care stabileste ca parintele va primi stimulentul de insertie pentru fiecare nastere sau adoptie. Aceasta in conditiile in care vechile prevederi stabileau ca acest drept se acorda doar pentru primele 3 nasteri.
Astfel, in baza prevederilor instituite la acea data, se disting urmatoarele situatii de acordare a stimulentului, in functie de durata concediului de crestere a copilului pentru care a optat parintele:
Persoana care a optat pentru concediul de crestere a copilului in varsta de pana la 1 an, in situatia in care obtine venituri impozabile inainte ca minorul sa implineasca varsta de 1 an, la cerere, va beneficia de stimulentul de insertie, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
Persoana care a optat pentru concediul de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani, are dreptul sa primeasca stimulentul de insertie in situatia in care realizeaza venituri supuse impozitarii, dupa implinirea de catre copil a varstei de 1 an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre acesta a varstei de 2 ani.
In cazul copilului cu handicap, stimulentul se acorda oricand, pe toata durata, parintelui indreptatit, pana la implinirea varstei de 3 ani de catre copil.
Buna ziua!
Am si eu o intrebare.. tatic fiind si in campul muncii, firma la care lucrez nu-si permite sa se dispenseze de mine 1 luna de zile, fapt ptr care nu-mi permit acest concediu de paternitate; vroiam sa va intreb daca in cazul taticilor care isi petrec acea luna de concediu in campul muncii, nu exista supliment de insertie?? 😀
🙂 Nu există supliment pentru taţii indispensabili la serviciu 🙂 Salariul este cel mai bun stimulent 🙂
Multumesc Bogdan.. intuiam eu.. ca taticii sunt mereu persecutati.. 😀
buna ziua, am ales concediul pe 2 ani si in 14 aprilie fetita implineste 2 ani. sotul nu vrea sa isi ia concediul, asta inseamna ca eu ar trebui sa ma intorc la serviciu pe data de 14-15 martie? si daca as vrea sa beneficiez de stimulentul de insertie ar trebui sa incep serviciul cel tarziu in data de 13 martie? sau deja e prea tarziu? a si alta intrebare poate firma sa ma dea in somaj imediat dupa intoarcere sau dupa cel putin 1 luna? multumesc
Buna seara,
sunt in luna de indemnizatie, pe care am luat-o din cei 2 ani de crestere a copilului.(1 an si 11 luni a stat nevasta-mea). Mi-a ajuns decizia, si trebuie sa primesc 1200ron. Eu am crezut ca voi primi 85% din net sau cum se calculeaza din brut. Oricum speram sa primesc,( la o medie de 2100 net pe 12 luni anteriori nasterii copilului) cca 1700.
totusi, va rog sa ma lamuriti cum se calculeaza pe luna 24 in care sta tatal.
va multumesc
Autati-ma sa inteleleg: daca tatal nu-si ia concediul acea nenorocota de luna, mamei i se cere sa restituie banii ptr o alta luna sin CIC-ul ei????? Adica statul ii plateste mamei 10 nu 11 respectiv 22 nu 23 luni indemnizatia cuvenita?????
Da
sunt administrator de firma (II), sunt insarcinata si as vrea sa stiu daca iau indemnizatia de cresterea copilului, daca nu am contract de munca, multumesc.
Sunt din Prahova si ieri m-am dus sa ma interesez cum si unde sa anunt ca incep serviciul si sa nu mi se mai vireze indemnzatia pe cateva zile din luna 11 (pt a putea beneficia de stimulent) mi-au raspus clar ca oricum va trebui sa returnez si indemnizatia pe care o voi primi in luna 11 pt ca sotul nu poate sa stea in luna 12 din motive lesne de inteles (nu are cum sa-l inlocuiasca la serv pt o luna nimeni). Asta e legea! asa mi-a repetat cand am combatut-o.
Astfel la Ploiesti mi se refuza un drept constitutional de a primi indemnizatia pe luna 11, bani pe care eu i-am platit cu varf si indesat in 16 ani de cotizare. Eu nu cer pomana, nu sunt un asistat social. Sunt extrem de revoltata. In lege scrie clar ca parintii pierd indemnizatia pe o luna daca celalat parinte nu ramane cu copilul, nu pierd doua luni.
Ca rezultat vom fi fortati sa depunem dosarul pt luna tatalui dar in loc de 30 de zile inainte de concediul sau vom depune cu 3 zile inainte. Sper sa-l inregistreze.
Ce altceva as putea sa fac? Multumesc!
Succes in continuare si Bravo!!
Iata ca voi pati si eu la fel ca si tine: sunt din Ploiesti si ieri m-am dus sa ma interesez cum si unde sa anunt ca incep serviciul si sa nu mi se mai vireze indemnzatia pe cateva zile din luna 11 (pt a putea beneficia de stimulent) mi-au raspus clar ca oricum va trebui sa returnez si indemnizatia pe care o voi primi in luna 11 – sotul nu poate sa stea in luna 12 din motive lesne de inteles (nu are cum sa-l inlocuiasca la serv pt o luna nimeni). Asta e legea! asa mi-a repetat cand am combatut-o.
Astfel la Ploiesti mi se refuza un drept constitutional de a primi indemnizatia pe luna 11, bani pe care eu i-am platit cu varf si indesat in 16 ani de cotizare. Eu nu cer pomana, nu sunt un asistat social. Sunt extrem de revoltata. In lege scrie clar ca parintii pierd indemnizatia pe o luna daca celalat parinte nu ramane cu copilul, nu pierd doua luni.
Vom fi fortati sa depunem dosarul pt luna tatalui dar in loc de 30 de zile inainte de vom depune cu 3 zile inainte. Sper sa-l inregistreze.
Dar…daca firma unde era angajata mama a falimentat ce se intampla? Fetita mea in februarie 2015 face un an si 11 luni….deci ar trebui sa ma intorc la munca…..dar eu trebuie sa nac in martie 2015…. , firma a falimentat….deci .. e un haos total ….cum imi acopar eu luna aceea pe care ar trebui sa o ia tatal….ca daca nu cotizez la stat cu aceea luna nu primesc indemnizatie pentru urmatorul….help…poate a trecut cineva prin situatia mea si poate sa imi dea un sfat.
Buna seara!Am si eu o nelamurire!Am fost insarcinata si la inceputul saptamanii 28 de sarcina am intrat in concediu prenatal,adica pe 30.12.2013.Data de nastere a bebelusului era pe 17.03.2014 aproximativ.Eu am avut o sarcina suprapurtata adica am nascut la 41 de saptamani si 2 zile.Data maxima de nastere a copilului era 23.03.2014 ca sa ma pot incadra in acele 42de zile de concediu postnatal,iar eu am nascut pe 26.03.2014,deci am ramas cu 40 de zile de postnatal in loc de 42 de zile cat e normal.Ce se intampla daca 2zile le am lipsa prlt ca le-am avut luate la prenatal?De unde era sa stiu ca duc sarcina asa de mult timp?Voi beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?Dosarul pt ibdemnizatie l-am depus ieri pe 12.04.2014.Astept raspuns!Va multumesc!
Va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns.am optat pentru stat acasa 1 an concediu maternitate.copilul s-a nascut pe data de 15 iulie 2013,la firma am precizat ca imi voi relua activitatea cu data de 1o iulie 2014.acuma am aflat ca si tata trebuie sa stea o luna acasa.problema e ca in anul precedent nasterii copilului el a beneficiat de concediu fara plata.daca el nu intra o luna in concediu si eu ma intorc la data la care am zis ,pierd indemnizatia? poate intra el daca a avut concediu fara plata in ultimele 12 luni? multumesc
Cred ca trebuia să începeți serviciul pe 20.05.2014 . Mergeți urgent la angajator să vă facă actele de revenire
buna ziua,eu cred ca sunt in situatia cea mai grava,ieri am primit decizia de intrrupere a indemnizatiei,habar nu am avut ca tre sa stea tatal cu copilul o luna,deci in cazul asta am pierdut o luna de indemnizatie ca presupun ca acum este deja tarziu pt dosarul tatalui.acum ceea ce nu einteleg este cand trebuie sa incep serviciul?copilul meu implineste 2 ani pe 20.o6.2014.poate ma ajuta cineva.va multumesc
Este cea mai stupida lege pe care am auzit-o.Daca statul dorea sa ajute familia , adica sa stea si tatal cu copilul, atunci trebuia sa lase ambii parinti acasa pentru o luna.Eu optez pentru 12 luni,timp in care sper sa alptez ca si cu primul copil.Inseamna ca trebuie sa intrerup alaptarea mai repede cu o luna, ceea ce nu imi convine.Plus ca trebuiesc o gramada de acte intocmite si de catre tata.
Buna ziua
Am si eu o intrebare momentan fara raspuns.
Daca am optat sa primesc indemnizatie pe 2 ani si intre timp m.am razgandit se poate in vreun fel sa renunt acum la 1 an si dc da ce trebuie sa fac?
care a fost rezolvarea in cazul vostru? la mine tatal nu se incadreaza sa stea o luna acasa, deoarece nu a lucrat anterior masterii copilului 12 luni. deci vrea, dar nu poate. nici eu nu stiu cand sa ma intorc la serviciu, iar in 12 sept face copilul 2 ani. trebuie cu o luna mai devreme sau nu?
vroiam sa va spun ca am castigat definitv si irevocabil actiunea cu atotstiutorii de la AJPIS Suceava, privind impunerea unei luni de indemnizatie !!!
Felicitări! Poate ne poți da mai multe detalii pentru a le publica și a-i ajuta și pe alții.
Buna ziua, in 15 septembrie 2014 fetita mea implineste 2 ani. Tatal ar dori sa intre in concediul paternal de 1 luna, adica din 15 august pana in 15 septembrie. Oare se mai primeste dosarul sau avand in vedere ca nu s-a incadrat in cele 30 de zile inainte de 15 august? va multumesc anticipat
Si eu sunt in aceeasi situatie fara contract de munca ……daca nu ai venituri impozabile nu ai dreptul la concediu…..
Sunt in aceiasi situație va rog sa – mi Spune-ți daca ați pierdut Stimulentul?
Si in cazul in care nu ma pot întoarce la munca in luna a 11 ca nu are cine sa stea cu copilul, pierd Stimulentul?
Din câte știu eu, da. Sau, dacă nu sunt atenți, mai primiți și pentru luna a 12-a dar apoi vă vine scrisoare să returnați banii primiți pe ultima luna.
Buna ziua.
Fetita mea face 2 ani pe 9 feb 2015, deci tr sa ma intorc la munca pe 9 ian 2015.incerc sa depun actele ptr tatic cu minim 60 zile inainte (asa cum cer).o sa ma gandesc dak ma intorc la munca sau cer angajatorului concediu fara plata.
am citit ca indiferent daca taticul lucreaza 2/zi (asa cum este incadrat si sotul meu) poate beneficia de 1 luna concediu si primirea indemnizatiei (in cazul lui min 600 ron)
am citit destul de mult din acest articol insa nu am inteles partea aceasta? Ceea ce este şi mai frumos, după luna efectuată de tatăl copilului, mama trebuie să depună din nou un dosar cu toate actele actualizate pentru continuarea indemnizaţiei. De această superbă lege benefiază toţi părinţii ai căror micuţi s-au născut după data de 1 martie 2012. Adica mai tr depus ceva si dupa depunerea actelor ptr primire indemnizatie 1 luna de catre tatic? multumesc
Buna Corina! Sunt in aceeasi situatie ca tine, daca vrei sa imi spui si mie cum ati procedat? ti-a luat statul luna de zile anterioara intoarcerii la munca sau nu? Vreau detalii, sa ma ajute si pe mine cineva.Multumesc!
Buna seara!Deoarece am fost pusa in incurcatura chiar de functionarele de la AJPIS,una sfatuindu-ma intr-un fel alta in alt fel,eu nu mai stiu dupa cine sa ma iau ca sa nu am de suferit.Am o fetita care in data de 18 octombrie 2014 implineste 2 anisori si mi s-a spus ca tatal nu indeplineste conditiile pt.acordarea indemnizatiei pentru ca este angajat din data de 3 aprilie 2012,deci nu are 12 luni lucrate inainte de nasterea fetitei.In acest caz,ce se intampla:sunt obligata sa ma intorc mai repede la munca cu o luna fiindca mi se intrerupe indemnizatia (dupa spusele functionarei nr.1) sau mai am dreptul la indemnizatie pana in ziua cand implineste fetita 2 ani(dupa spusele functionarei nr.2).Sunt intr-o mare dilema pt.k ca mi-e frica in cazul in care stau acasa pana se implinesc 2 ani sa nu raman fara indemnizatie si fara salariu din moment ce nu incep munca si sa mai am si probleme la munca.Va multumesc!
Buna ziua! as avea si eu o intrebare! sotia mea a ales sa stea acasa 2 ani in concediu crestere copil! il poate intrerupe pentru a intra eu in concediu de creste copil iar ea sa se duca la munca????
luna asta copilul meu a implinit 2 ani ,pe 16 . am primit mai putina indemnizatie ca lunile anterioare, asta inseamna ca luna viitoare voi fi nevoita sa restitui banii? sotul nu a optat pt luna aceea si eu nu ma pot intoarce la munca pt ca nu am cu cine lasa copilul in grija. si la fostul loc de munca nu mai vreau sa ma intorc, cum procedez sa-mi anunt angajatorii?
inca o hotie inventata de sta pentru a lua cat mai mult de pe toti, inclusiv de la gura copiilor. Adica statul face propriile reguli in viata privata a familiei. Avem un stat condus de oameni malefici, numai asa se explica o astfel de lege. Mi-e rusine ca traiesc intr-o astfel de tara.Cred ca nici pe timpul comunistilor nu era o asa bataie de joc la adresa unei familii. Rusine maxima STAT ROMAN MAFIOT!
Buna ziua baiatul meu face doi ani pe 29 mai si am luat indemnizatia pe luna a patra sunt curioasa dk mai iau si luna viitoare