Zilele acestea m-am jucat cu un laptop ASUS X552CL-SX033D și m-am gândit să-i fac un scurt review. Nu am să intru foarte mult în detalii, este doar un laptop din mulțimea pe care ASUS le aruncă pe piață. Nu excelează la niciun capitol dar, totuși, este un laptop destul de OK față de alte modele la 2000 lei.
Câteva specificatii tehnice pentru laptopul ASUS X552CL-SX033D
Descriere – Notebook / Laptop ASUS 15.6″ X552CL-SX033D, Procesor Intel® Core™ i5-3337U 1.8GHz Ivy Bridge, 4GB, 500GB, GeForce 710M 1GB, Black
Display – 15.6″ , rezoluție 1366 x 768 pixeli, Iluminare LED backlight cu ecran Glossy
Procesor – Intel® Core™ i5-3337U Processor (22nm, 3M Cache, 1.8 to 2.70 GHz) 2 nuclee, 4 thread-uri
Memorie RAM – 4 GB DDR3 1600MHz (o bucată)
Stocare – HDD 500 GB 5400 rpm SATA 2,5″
Placa Video Dedicată – nVidia GeForce 710M cu 1024MB memorie DDR3, Suport DirectX 11
Placa Video Integrată – Intel HD 4000, DirectX 11, Shader 5.0
Conectivitate – LAN 10/100/1000 Mbps si Wireless 802.11 b/g/n
Porturi – 2 x USB 3.0 , 1 x RJ-45, 1 x HDMI, 1 x VGA, 1 port audio combo
Baterie – tip Li-ion cu 4 celule, putere 44Whr
Dimensiuni Fizice – 380 x 251 x 24.8-31.7 mm , Greutate 2.45 Kg
Multimedia – Web cam HD, cititor de carduri 3in1 (SD, SDHC, SDXC)
N-am avut timp de un shooting profesionis, dar am zis să vă arăt totuși câteva fotografii cu laptopul ASUS:
Design-ul laptopului ASUS este unul destul de clasic. Nimic ieșit din comun, nicio linie care să-i dea un aspect mai modern. Capacul ecranului este singurul care iese puțin din monotonie și are o textură mai interesantă. Tastatura este de tip chiclet și nu mi se pare deloc silențioasă, așa cum scriau unii în alte reviewuri. E o tastatură normală, cu zgomot specific. De apreciat este încărcătorul, care este de dimensiuni foarte mici și destul de ușor și are un cablu foarte lung. Din păcate, conectarea la priză s-ar putea să pună ceva probleme, în special în locațiile cu prize mai inaccesibile. Touch-pad-ul este destul de mare și poziționat asimetric. Tastele acestuia fac același zgomot enervant, ca la majoritatea laptopurilor. Dacă instalați driverele de la Asus, aveți parte de un Touchpad cu control multi-touch care acceptă diverse funcţii de derulare, zoom şi lansare cu ajutorul degetelor. Calitatea materialelor folosite este destul de OK, nu pare să se rupă în două când deschizi ecranul. Dimensiunile fizice sunt standard pentru un laptop. Păcat că nu au reușit să reducă și mai mult din greutate și/sau grosime.
Display-ul este 15.6″ , cu o rezoluție de doar 1366 x 768 pixeli. Iluminare LED este de tip backlight iar ecranul Glossy o să vă facă zile fripte dacă îl folosiți pe afară. Înăuntru este destul de OK, cu unghiuri bune de vizibilitate și culori decente.
Procesorul Intel Core i5-3337U este un procesor ULV (Ultra-low-voltage) pentru laptop-uri bazate pe arhitectura Ivy Bridge, lansat în Q1 2013. Datorita Hyperthreading-ului, cele două nuclee poate suporta pana la patru fire de execuție. Fiecare nucleu oferă o viteză de bază de 1,8 GHz, dar poate crește dinamic cu Turbo Boost până la 2,5 GHz (pentru 2 nuclee active) și 2,7 GHz (pentru un singur nucleu activ). Ca și predecesorii săi Sandy-Bridge, oferă 3 MB L3 Cache. Procesorul ULV are un TDP de 17 W (inclusiv placă grafică și controlerul de memorie). Prin urmare, procesorul este potrivit pentru laptop-uri mici si ultrabookuri. Performanța lui Intel Core i5-3337U este puțin peste un procesor Sandy Bridge tactat similar din cauza unor imbunatatiri arhitecturale. Prin urmare, performanța generală este comparabilă cu un Core i3 3110M, Intel Core i5-540M sau un Intel Core 2 Duo E6850 de desktop. La finalul articolului aveți câteva capturi de ecran din bechmarkuri. Pe scurt, e un procesor OK pentru un laptop folosit pe internet, pentru muzică/filme, editare office și ceva jocuri mai vechi. Nu vă gândiți că veți putea face editare foto/video, proiectare 3D sau jocuri superi noi.
Memoria RAM este formată dintr-un modul de 4GB DDR3 la 1600 MHz. Dacă vreți, mai puteți adăuga în slotul liber încă 4Gb RAM, dar nu cred că vă va ajuta prea mult, procesorul fiind destul de limitat.
HDD-ul este unul de 500 GB la 5400 rpm, de tip SATA 2,5″. Eu sunt obișnuit cu SSD-ul meu de pe desktop. Mi s-a părut că e foarte leneș și face destul zgomot. Cine vrea să aibă un laptop bun, să-l scoată și să-l facă HDD extern. Puneți un SSD și cu siguranță veți vedea un upgrade la viteză generală a laptopului.
Placa video onboard (integrată) Intel HD 4000 cu DirectX 11 și Shader 5.0 este destul de OK. In jocurile mai vechi de 2-3 ani poate scoate 20-25 de fps la calitate medie. Probabil singurul joc mai nou care poate fi jucat pe ea este EA SPORTS FIFA 2014.
Placa video dedicată – nVidia GeForce 710M cu 1024MB memorie DDR3 este o placă video entry level cu suport DirectX 11. Ca performanță, poate fi comparată cu Radeon HD 7660G și puțin mai bună ca GT 620M. În Battlefield 4, BioShock Infinite, Medal of Honor: Warfighter, The Elder Scrolls V: Skyrim, toate la setări medii, poate obține între 25 și 30 fps. Adică abia jucabile. Pe detalii low probabil se pot juca bine. Mai multe detalii și scoruri, la finalul articolului.
Conectivitatea – doar două porturi USB 3.0. Extrem de puține după părerea mea. Pe lângă că sunt doar două, sunt și foarte apropiate (și doar pe partea stângă). Dacă ai pus un stick USB pentru internet, al doilea port nu mai poate fi folosit. Wireless-ul se prinde OK, n-am văzut să fie mai slab sau mai bun decât restul laptop-urilor care mi-au trecut prin mână. Enervant că are o singură ieșire audio 🙁
Bateria – este de tip Li-ion cu 4 celule, cu o putere 44Whr. Este extrem de mică și foarte ușoară. M-a ținut vreo 2 ore cu laptop-ul utilizat la maxim (wireless pornit, benchmarkuri, luminozitate maximă la ecran). Dacă opriți wireless-ul, luminozitate pe jumătate (că la minim nu mai vezi nimic pe ecran) și editați în Word, ține puțin peste 3 ore.
De încălzit, nu mi s-a părut că a depășit standardele. Aveți mai jos o captură de ecran cu temperaturile citite pe perioada testelor. Fanta principală de aerisire este în partea stângă și chiar scoate ceva căldură (puteți ține ceaiul cald dacă îl puneți în dreptul ei 🙂 )
Performanță și benchmark-uri
Am pus câteva programe de test. Cele mai noi versiuni de pe site-urile oficiale. Aveți mai jos capturile de ecran pentru a vă face o idee despre scorurile obținute. Toate sunt la valori normale în comparație cu alte laptop-uri cu aceleași specificații tehnice.
Video-uri
N-am avut timp și pentru un unboxing sau review video. Vă trimit pe youtube mai bine. Ultimul este de la Need For Speed: Most Wanted (joc din 2012) jucat pe un sistem cu exact același procesor și placă video :
Concluzii
Așa cum am spus, este un laptop mediu care nu excelează la niciun capitol: nu este nici foarte ușor (portabil), nu este nici foarte performant, nu este nici foarte dotat, nu are nici cine știe ce design. Cu toate astea, sunt și laptop-uri mai scumpe care nu oferă aceeași performanță. Am vrut să fac un tabel cu Pro și Contra, dar mi-am dat seama că nu prea am ce să trec la Pro. Este un laptop OK, dar mi-aș cumpăra ori ceva mai performant, ori ceva mai ușor.
Dacă v-a plăcut review-ul și vreți să cumpărați un laptop ASUS X552CL-SX033D , verificați prețurile de la magazinele de mai jos (sunt link-uri afiliate, poate-i cumpăr și eu micuței o tabletă 🙂 )