Categorii
personal

Educatie financiara

Haideţi să facem un mic test de educatie financiara :

1. Întrebarea nr. 1 (Dobânzi)

Să presupunem că ai economii de 100 de dolari într-un cont bancar şi dobânda este de 2% pe an. După cinci ani, cât crezi că vei avea în cont dacă vei lăsa economiile să crească:

a) peste 102 dolari
b) exact 102 dolari
c) mai puţin de 102 dolari
d) nu ştiu

2. Întrebarea nr. 2 (Inflaţie)

Imaginează-ţi că dobânda la contul de economii este 1% pe an şi inflaţia este de 2% pe an. După un an, cu banii din cont, vei fi capabil să cumperi:

a) mai mult decât azi
b) la fel ca astăzi
c) mai puţin ca astăzi
d) nu ştiu

3. Întrebarea nr. 3 (Diversificarea riscului)

Următoarea afirmaţie este adevărată sau falsă: „achiziţia unei singure acţiuni la o companie furnizează de obicei un profit mai sigur decât cel adus de un fond mutual de acţiuni“:

a) adevărată
b) falsă
c) nu ştiu

Acestea au fost intrebarile care au stat la baza unei cercetări realizate de de două reputate cercetă­toare americane de la universităţile George Washington şi University of Pennsylvania, Annamaria Lusardi şi Olivia S. Mitchell.

Sunt sigur că cititorii mei ştiu să răspundă la toate cele 3 întrebări. Din păcate, media pentru România este de doar 3,8%. Vă daţi seama? 4 oameni din 100 ştiu să răspundă la nişte întrebări de educaţie financiară elementară. Din punctul meu de vedere, e ca şi cum n-ai şti să citeşti sau să calculezi 6×6.

Iată mai jos tabelul că să puteţi face o comparaţie cu restul ţărilor studiate privind nivelul de educatie financiara. (Sursă ZF.ro)

Tabel nivel educatie financiara

educatie financiara

Concluzia o trageţi singuri. Suntem unde suntem pentru că nu avem educaţie. Educaţie financiară în special. Nu-i aşa că nici nu mai ştiţi când aţi avut în şcoală materia „Economie”? Probabil a fost prin clasa a 11-a, a 12-a şi vă era gândul doar la BAC. Chestiile astea ar trebui să se înveţe în ciclul gimnazial. Lăsaţi copii mai uşor cu „Moartea căprioarei” şi „Harap Alb”. Pregătiţi-i naibii pentru viaţă!

Sunt sigur că mulţi aveţi depozite la bănci. Că vă bucuraţi că aţi găsit o dobândă bună cu câteva puncte procentuale mai mare ca în altă parte. Probabil pe undeva la 3,5 – 4% în cele mai bune cazuri, nu? Vă bucuraţi când vedeţi că dobânda v-a acoperit cheltuielile de administrare ale contului şi v-a mai şi rămas ceva după impozitare, nu? Şi inflaţia cui o lăsaţi? În 2014, acesta a fost aproximativ 4%. Ce ziceţi, aţi câştigat ceva că aţi ţinut banii în depozitul bancar? Dacă mai luaţi în calcul şi scumpirile şi devalorizarea leului, sunteţi mult în pierdere.

Citiţi cu atenţie articolul din Ziarul Financiar (unde sunt explicate şi răspunsurile) şi mai lăsaţi naibii telenovelele, scandalurile, cancanurile şi toate imbecilităţile de la TV şi din ziarele de scandal. Poate scăpaţi cumva acest pasaj important din articol:

„Există estimări că peste 15-20 de ani, când persoanele născute în perioada 1965-1970 vor ieşi la pensie, statul va avea resurse să plătească circa 15% din ultimul salariu. Cât şi cum a economisit o persoană pe cont propriu va conta tot mai mult pentru o bătrâneţe fără griji.”

Educatia financiara este la fel de importanta precum celelalte aspecte pe care le-am spus despre sistemul de învăţământ românesc.

5 răspunsuri la “Educatie financiara”

Mă bucur că am citit acest articol la tine pe blog. Ai expus o informaţie foarte utilă. Am avut câteva momente de gândire, dar, am răspuns corect la întrebările esenţiale în direcţia finanaciară (e încă dimineaţă pentru mine, de aici şi delay-ul). Populaţia României nu se află pe drumul cel bun, iar sistemul educaţional ocupă mintea celor în creştere, cu noţiuni, multe dintre ele neimportante. Am scris şi eu despre acest aspect şi sper să fie ajutător link-ul următor:

Intrebarea numarul 4, la ce pun sa ne putem noi intrebari daca stim ca mai peste tot romania este pe ultimul loc, si asta nu ne ajuta cu nimic, sa ne dam destepti intr-o tara incare se moare de foame?
Sa ne mandrim cu ceva, ca sa ignoram ca nu avem foarte multe?

Hai să ne gândim puţin de ce consider că aceste întrebări sunt de ciclu gimnazial:
1. Să presupunem că ai strâns 10 mere într-un coş. În fiecare zi, doamna profesoara iţi dă câte un măr dacă laşi merele în coş şi nu le iei acasă. După cinci zile, câte mere crezi că vei avea în coş dacă nu le-ai luat acasă?
2. Imaginează-ţi că doamna profesoara îţi dă un măr pe zi ca să-l dai colegilor noi, dar în fiecare zi vin 2 elevi noi cărora tu trebuie să le dai câte un măr. Vei putea da câte un măr tuturor elevilor noi?
3. E adevărată sau falsă zicala: Nu-ţi pune toate ouăle în acelaşi coş?

Ce zici, sunt raţionamente pe care le poate explica chiar şi un elev din ciclu primar? Eu asta încerc să spun. Sunt lucruri pe care oricine ar trebui să le ştie. Şi n-ar trebui să fie o mândrie pentru cine ştie aceste lucruri, ar trebui să fie o ruşine pentru cine nu le ştie.

Exista niste cursuri de educatie financiara care se fac chiar la Ploiesti. Nu mai stiu daca am scris de ele sau nu si mi-e sila sa caut dar daca te intereseaza mai multe te pun in legutura cu niste oameni faini care fac cate ceva in aceasta directie.

Lasă un comentariu