Categorii
Dubai

Informații înainte de plecare – Sejur Dubai – Partea 1

Da, am zis că banii ținuți sub saltea nu aduc satisfacții prea mari și mai bine să-i pun la treabă. Astfel, m-am uitat unde este cel mai cald și frumos în noiembrie prin Europa. Bineînțeles, nimic interesant. Lărgind aria de căutare, am extins căutările și am găsit Sharm el-Sheikh și Dubai. Din ofertele de hoteluri studiate, ne-am hotărât să alegem un sejur Dubai. Și astfel au început pregătirile înainte de plecare. Câteva detalii și istorie:

„Denumirea oficială: Emiratele Arabe Unite (Al Imarat al Arabiyah al Muttahidah)
Scurt istoric:  Secolele XVI-XVIII au reprezentat o perioadă de profunde rivalităţi comerciale şi politice între portughezi, olandezi şi englezi, pentru controlul asupra regiunii. Către sfârşitul secolului XIX, Franţa, Germania şi Rusia au început să manifeste un interes crescut pentru zona Golfului, ceea ce a determinat Anglia să încheie, în 1882, tratate separate şi „exclusive” cu fiecare dintre şeici prin care aceştia se angajau că nu vor ceda nimănui vreo parte din teritoriile lor, iar Anglia se obliga să asigure protecţia şeicatelor împotriva oricărui atac din afară. Acest acord a rămas în vigoare până la 1 decembrie 1971, când UK s-a retras oficial din Golf. 
Localizare: Peninsula Arabă. Se învecinează cu Omanul la sud-est, Qatarul la nord, Arabia Saudită la vest si sud-vest şi Golful Arab la est (pe o lungime de cca. 700 km). Capitala: Abu Dhabi
Suprafaţa: 84.600 km². (dintre care 6300 km². insule); Populaţia: 4.975.593
Limba oficială: araba. Este folosită pe scară foarte largă engleza.
Ziua naţională: 2 decembrie – aniversarea proclamării înfiinţării Emiratelor Arabe Unite (în 1971).
Religia: islamică; predomină adepţii ramurii sunnite.” (sursa mae.ro)

Pașaportul și viza Dubai

Consulatul General al României la Dubai

Adresa: Street 12b, Villa no. 44, Community 332, Jumeirah 1,
P.O. Box 333765, Dubai, UAE
Telefon: +971 4 3492971; +971 4 3492974
Telefon urgenţă: +971 050 8956273
Fax: +971 4 3492979
Email: roconsdubai@gmail.com
Web: dubai.mae.ro

Multe detalii vă sunt oferite pe pagina Ministerului Afacerilor Externe. Câteva indicii pe scurt:

  • – aveți nevoie de pașaport simplu electronic, „valabil încă cel puţin 6 luni de la data intrării pe teritoriul EAU”, pașaportul temporar (1 an) nu este recunoscut de autoritățile EAU
  • – „Cetăţenii români, titulari de paşapoarte simple, care călătoresc în Emiratele Arabe Unite (EAU) nu au nevoie de viză pentru o perioada de maximum 30 de zile” (începând cu 22 martie 2014). Informația se poate verifica și pe site-ul Ministerului Afacerilor externe din Emiratele Arabe Unite
  • – „este obligatorie încheierea unei asigurări medicale, fie printr-o societate de asigurări emirateză, fie printr-o societate din străinătate” (am avut, dar nicăieri nu s-a verificat existența acesteia)

Alte telefoane de urgență: Poliția 999, Salvarea 998, Pompierii 997, Paza de coastă 996

Raportarea anonima a activităților ilegale 800 4888, Drepturile consumatorilor 600 545 555

Banii în Dubai

Moneda oficiala: dirham emiratez (AED) ; 1 dirham = 100 fils

Paritate: 1 leu aprox= 1 aed ; 1 euro = 4.59 aed ; 1 dolar = 3.67 aed

O să vă fie foarte ușor să comparați prețurile în Dubai. Moneda lor este aproape egala cu a noastră. Toate prețurile pe care le vedeți afișate le considerați în lei.

Dacă vreți să schimbați banii din România, am înțeles că trebuie să depuneți o cerere și să faceți o programare, deoarece sunt slabe șanse să găsiți în bancă dirhami. În Dubai există însă aproape 2000 de ATM-uri de unde puteți retrage direct dirhami, indiferent de moneda cardului dvs. (lei, euro, etc.). Din câte am văzut, băncile din RO au un comision total de 3-5% pentru retragerea și conversia dirhamilor de la bancomatele altor bănci internaționale (eu n-am văzut să existe bancomate de la băncile populare din RO). Este bine să faceți rost de câțiva dirhami cât puteți de repede. Bacșișurile sunt întotdeauna binevenite și vă ajută să vă descurcați puțin mai rapid. Oricum ar fi, e bine să aveți cardurile și buzunarele pline! Am văzut destul de multe bancomate și case de schimb valutar prin Mall-uri. Pentru a aflat locația acestora în apropierea hotelului unde sunteți cazat, cel mai bine este să întrebați la recepție.

Exista niște taxe de stațiune, care se plătesc în prima zi de sejur la hotel (La 4 stele este 15 dirhami/noapte/cameră). Unele hoteluri vă obligă chiar să lăsați un mic depozit de siguranță (200-300 dirhami) pe perioada sejurului. E bine să folosiți bani numerar pentru aceste taxe. Am citit review-uri pe internet care spuneau că unele hoteluri au mai uitat să le vireze la loc depozitul de garanție la plecare, și a fost destul de greu să recupereze suma. Dacă plătiți cu cardul, banii vi se vor înapoia cel mai probabil în 7 zile de la plecare, așa că nu vă puneți bază pe ei la plecare. Am să vă vorbesc într-un articol separat despre prețuri și alte costuri.

Telefonia mobilă și internetul pentru un sejur Dubai

Vă spun de la început, nu vă gândiți că o să stați la telefon cu orele să vorbiți cu prietenii sau cu familia de acasă. Prețurile sunt extraordinar de mari. Iată un tabel orientativ cu prețuri în EURO (atenție, EURO, nu eurocenti) și TVA inclus. Prețurile sunt valabile la data de 02.12.2014 pentru abonamente standard, conform site-urilor fiecărui furnizor.

RDS Vodafone Orange Telekom
apeluri locale (euro/minut) 1,24 0,93 0,94 0,93
apeluri către Romania (euro/minut) 2,73 2,67 2,75 2,73
apeluri internaționale (euro/minut) 3,10 3,10 3,15 3,10
apeluri primite (euro/minut) 0,35 0,93 1,46 1,49
sms transmis (euro/SMS) 0,74 0,43 0,47 0,47
sms primit (euro/SMS) 0 ? ? ?
trafic internet (euro/MB) 9,97 10,16 13,64 4,96

Conform tabelului, cel mai avantajos ar fi să: fi sunat din România pe numărul de RDS, să trimiți SMS-uri de pe Vodafone și să stai pe net pe abonamentul de Telekom (doar dacă ești nebun 🙂 ) . Aveți grijă să vă rezervați un mic buget și pentru aceste convorbiri. Neapărat să verificați încă din țară dacă roaming-ul este activat și dacă aveți setările făcute corect.

Există câteva pachete de SIM-uri preplătite cu ceva minute/MB de internet. ExempluȘ DU Visitor Mobile Line, care oferă 20 minute nationale/internationale, 20 SMS-uri și 200MB, toate valabile pentru 7 zile. Costul pentru o astfel de cartela este de 35 AED (aprox 35 lei). Altă ofertă ar fi Etisalat Visitor line, cu 25 minute, 25 SMS-uri și 100Mb data, valabilitate 30 zile tot la 35 AED. SIM-urile se găsesc în aeroport, mall-uri și alte magazinașe.

Pentru cei care nu se pot dezlipi de internet, cea mai bună ofertă este să închirieze Hot Spot mobil Wifi de aici. Astfel ai internet pe mai multe dispozitive, fără limită de transfer. Costă 50 AED/zi + un depozit de 350 EAD care va fi restituit la înapoierea dispozitivului. De aceea eu zic că e bine să căutați un hotel care vă oferă internet gratuit, sau măcar unul care are tarife bune pentru așa ceva.

În multe locații găsiți Wi-Fi gratuit (De exemplu: în The Dubai Mall sau pe plaja publică Dubai Marina). Mai toate locațiile au Wi-Fi gratuit pentru clienți, trebuie doar să cereți parola. Dacă aveți afaceri importante, vă sfătuiesc să nu vă bazați pe Wi-Fi-ul de la hoteluri. Cel puțin la noi, costa 15 dirhami pe ora sau 100 dirhami pentru 24 de ore.

Nu uitați însă, s-ar putea să nu puteți accesa toate site-urile, tot traficul din Emiratele Arabe Unite trecând printr-un proxy care blochează site-urile care contravin religiei islamice (Facebook funcționează, WhatsApp la fel)

De asemenea, nu uitați că în Dubai se folosesc prizele de tip G. Pe lângă Emiratele Arabe Unite, iată lista cu țările care mai folosesc acest standard: Bahrain, Bangladesh, Belize, Bhutan, Botswana, Brunei Darussalam, Cambodia, Cyprus, Dominica, Falkland Islands , Gambia, Ghana, Gibraltar, Grenada, Guyana, Hong Kong, Iraq, Ireland, Isle of Man, Jordan, Kenya, Kuwait, Lebanon, Macau, Malawi, Malaysia, Maldives, Malta, Mauritius, Myanmar, Nigeria, Oman, Pakistan, Qatar, Saint Lucia, SaintVincent and the Grenadines, Saudi Arabia, Seychelles, Sierra Leone, Singapore, Solomon Islands, Sri Lanka, Tanzania, Uganda, United Kingdom, Vanuatu, Yemen, Zambia, Zimbabwe.

priza tip G

Vă sfătuiesc să cumpărați un adaptor de acest gen: Adaptor priza Skross World to Europe sau unul universal dacă vă plimbați prin foarte multe țări, de exemplu Adaptor priza Skross Universal, 3 pini, USB. Găsiți chinezării și mai ieftine, dar e bine să luați mai multe. (Dacă ați uitat să luați, am văzut peste tot adaptoarele Skross pe la magazinele din Mall)

Vremea în Dubai

vremea Dubai

Dacă vă place căldura, un sejur Dubai este perfect pentru voi! Vara începe prin Aprilie și se termină prin octombrie. În mijlocul verii, cu temperaturi medii de 40-41 grade nu este tocmai recomandat să vă plimbați prea mult prin Dubai. Pentru cei care vor să mai și viziteze câte ceva, eventual chiar cu merg pe jos, lunile noiembrie/decembrie sunt încă destul de călduroase pentru plajă dar și destul de „reci” pentru plimbări. Iarna este considerată între ianuarie și martie, deși temperaturile medii sunt de 25-30 grade. Precipitațiile sunt mai însemnate în acest sezon. Mai multe detalii despre temperatură, nori, precipitații, umiditate, vânturi etc. puteți găsi aici.

În sejurul nostru de la mijlocul lunii noiembrie, într-o singură zi au fost câțiva norișori pe cer. Temperatura la mijlocul zilei a fost de aproximativ 28-30 de grade. Seara pe faleză puteai pune chiar și un pulover mai subțire.

Un răspuns la “Informații înainte de plecare – Sejur Dubai – Partea 1”

Lasă un comentariu