Categorii
Articole

Let’s Do It, Romania 2011 #letsdoitRO

Când am văzut noua campanie de la Blogal Initiative am zis că trebuie neapărat să particip. Mai ales că proiectul Let’s Do It, Romania! este unul de lăudat. Am răspândit vestea printre prieteni şi am reuşit să mai îngroş puţin rândurile cartatorilor. Pentru a încuraja participarea la faza de cartare (data limită 19 septembrie), HP România în parteneriat cu System Plus au lansat şi un concurs . Premiul cel mare constă într-un laptop HP din noua seria Pavilion G și va fi acordat celui care a înscris cele mai multe mormane în baza de date “Let’s Do It, Romania!” 2011.

Uitându-mă pe site-ul Let’s Do It, Romania! , am observat că lipseşte puţin promovarea în cadrul tinerilor părinţi , părinţi din ce în ce mai obosiţi, mai stresaţi … mai neglijenţi cu odraslele lor. Şi astfel mi-a venit ideea pentru un „spot” având în prim plan, copilaşul de 2+ ani, care acum învaţă ce este bine şi ce nu. Mi-am sunat fina şi am întrebat-o dacă Drăgoşelu’, acest mega ştrengar fotogenic de 1 an şi 7 luni este în formă pentru o ieşire în parc. Totul a fost OK şi am stabilit ora şi locul întâlnirii.

Între timp, eu m-am gândit la scenariu. Închipuiţi-vă filmuleţul de mai jos:

Mami cu Dragoş merg spre locul de joacă. La un moment dat, Mami îi dă lui Dragoş ceva de mâncare  cu tot cu ambalaj. Ajuns aproape de locul de joacă, Dragoş, terminând ce avea de mâncat, aruncă pe jos amabalajul (zoom şi slow motion pe picarea ambalajului pe asfalt, cu efect sonor o tragere de tun. Mama îl opreşte, îi explică că nu este frumos ce a făcut şi să se întoarcă să ia ambalajul. Dragoş se întoarce, ia ambalajul şi-l pune la coşul de gunoi. Este felicitat şi mergând câţiva paşi, găseşte un loc de joacă plin de ambalaje aruncate. Se uită încruntat la mama lui, în timp ce aceasta îî explică că aşa va ajunge locul lui de joacă dacă nu aruncă la gunoi ambalajele. Aici urmeză un fade-out şi textul:

„Daca ai uitat să-ţi înveţi copilul să arunce ambalajul la gunoi, mai ai o şansă. Implică-te în proiectul „Let’s do it Romania!” şi veniţi împreună pe 24 septembrie 2011 să facem curăţenie în toată ţara!”

Eu zic că ar fi ieşit un promo drăguţ. Totuşi … ajuns la locul întâlnirii mai devreme, am început să fac câteva fotografii prin parc, unghiuri de abordare, tomberoane frumoase şi nedistruse etc. Între timp, ajung şi actorii principali … şi fiind deja cu aparatul de fotografiat în mână, am zis să facem o mică repetiţie foto. Trag câteva cadre cu cei doi ajungând în parc, mami dându-i ceva în amabalaj, Dragoş terminând de mâncat şi aruncând ambalajul pe jos, luarea ambalajui de pe jos şi punerea acestuia la coşul de gunoi … şi cam atât. Dragoş a dus fără probleme ambalajul, doar indicându-i la care din coşuri să-l ducă. Am zis că totul e OK, el este cooperant şi se distrează … să profităm de lumină şi să începem să filmăm.

În timp ce eu pregăteam aparatura, l-am lăsat pe Dragoş să zburde prin jurul nostru. Eu eram atent la trepied, la cum bate lumina, la carduri şi incărcătoare etc. Când … ce credeţi că s-a întâmplat?

Dragoş a găsit pe jos un alt ambalaj, l-a luat şi la dus singur la gunoi! Fără să-i spună nimeni, fără să fie nimeni atent la el. După ce l-a pus în coş, s-a întors spre noi şi a început să râdă şi să se bucure de parcă ar fi primit o nouă jucărie. Un copilaş de 1 an şi 7 luni, care încă nu vorbeşte, a înţeles că ambalejele folosite nu se aruncă pe jos, ci se pun la coş.


Eu la faza asta m-am blocat. N-am mai putut gândi, n-am mai putut filma. Am rămas pur şi simplu fără cuvinte. Cât de receptivi sunt copii şi ce repede prind noi „atitudini”!

Aşa că am o rugăminte pentru părinţi, pentru că filmarea nu a mai ieşit: „Niciodată să nu aruncaţi sau să lăsaţi ambaleje pe jos. Copiii văd acest lucru şi chiar dacă nu vă daţi seama imediat, vor copia comportamentul mai târziu, probabil când deja va fi mult mai greu de îndreptat.”

Pentru cei care au copii mai mărişori, mergeţi împreună cu ei de mânuţă la Let’s Do It, Romania! şi arătaţi-le că vă pasă de mediu, că trebuie să le pese de natură, că acestă ţară are nevoie să înveţe ce înseamnă voluntariatul. Înscrierile pentru mare curăţenie de pe 24 septembrie se pot face aici:  http://app.letsdoitromania.ro/LDIRBackendWebJSF2/home.jsf

4 răspunsuri la “Let’s Do It, Romania 2011 #letsdoitRO”

cred ca cel mai bine e asa, sa-i invatam pe cei mici sa nu arunce pe jos, sa fie mai buni, sa nu injure, pan la urma ei sunt viitorul 🙂

eu nu sunt de acord cu actiunea Let’s Do It, dar povestea ta e memorabila , mai buna decat orice indemn !

Felicitari, mi-a placut cel mai mult dintre campaniile premiate si tocmai am publicat lucrul asta pe blogul meu. Am participat si eu la campanie insa fotografiile cu copilasul sunt exceptionale si exact conforme cu viziunea mea asupra LDIR: o zi astazi, dar o viata de atitudine civica in viitor

Spune ce ai pe suflet

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă ți-a plăcut articolul, trimite-l și prietenilor tăi pe: