Categorii
Articole

ASIGURARI Locuinte de la ASIGURARIDIVERSE.RO

Când mi-am cumpărat maşina, mi s-a părut normal să nu ies cu ea din reprezentanţă până nu am RCA şi CASCO încheiat. E o maşină frumoasă. Eu nu sunt chiar AS la condus , mulţimea de nebuni de pe străzi nu-mi inspira încredere aşa că asigurarea îmi dădea o stare de confort, o stare de linişte. Nu se ştie niciodată pe stradă sau chiar în parcare ce se poate întâmpla. Aşa că asigurarea RCA şi CASCO erau deja luate în calcul la achiziţia maşinii.

Acum, că renovez apartamentul, nici măcar nu am scăpat bine de tot molozul din apartament, nici n-am stabilit bine gresia şi faianţa că deja m-am orientat către câteva asigurări de locuinţe. Multă lume nu înţelege la ce ar folosi aşa ceva şi nici cât costă. Mai ales cei care stau la bloc.

Într-o frumoasă zi de primăvară,  când încă locuiam cu părinţii, pe la ora 02:15 noaptea a început să se audă un picurat. Nu l-am băgat în seamă şi mi-am continuat somnul. Pe la 03:00 mă trezesc cu picături direct pe frunte. În apartament … se simţea un miros de ud. Dau să aprind lumina în cameră … şi simt furnicături la degete când am apăsat pe întrerupător. Din doza curgea subţirel un fir de apă de la vecinul de sus. În bucătărie, tot peretele era o cascadă. În baie şi dormitoare deja se simţeam pişcături la picioare. Efectiv în toate camerele ploua cu găleata!

Am întrerupt imediat curentul, pentru că deja era pericol grav de electrocutare. Şiroaiele de apă care ieşea din doze şi prize se întâlneau în mijlocul casei. Înstinctiv am aruncat un plastic peste televizor şi calculator. Din câte am orbecăit eu pe la 3 noapte … nu părea să fi picurat direct pe ele.

Pun ceva repede pe mine şi mă duc la vecinul de sus, care, bineînţeles nu era acasă. Sună la administrator la uşă, află numărul de telefon şi sună disperat. „Vecineeeee curge apă de la mata, vino repede!!!!”. Între timp, apa a ajuns deja la vecina de sub noi. Iese buimacă pe hol şi începe să împingă apa pe hol, pe casa scării. V-am spus că blocul tocmai fusese zugrăvit şi vopsit cu maxim o lună înainte?

La un moment dat iese şi vecinul din stânga. La el ploua doar în dormitor. Noroc că tocmai terminase şi el de zugrăvit :). Pe la 03:30 ajunge într-un final şi vecinul de deasupra, înculpat. Întră repede în apartament în timp ce eu tot îl băteam la cap. „Nu are cum să fie de la mine! Eu tocmai am renovat, am înlocuit ţevile etc.”. La el era renovat, a pus gresie peste tot şi o plintă tot de gresie de vreo 15 cm. Atât era nivelul apei în toată casa lui. Când am deschis uşa, pe puţin 200 de litri de apă s-au revărsat direct pe casa scării. Îmi arată că în baie totul e OK dar n-are cum să fie de la el. Eu tot îl întrebam de ce nu are pereţii uzi dacă nu de la el … Îl înţelegeam şi pe el … era 3 noaptea. Şi când mă uit la bucătărie mai atent. De sub mască se vede un tub care atârna în aer … nu mai era racordat la nimic. Îl pun să închidă robinetul şi plec bombănind să mai dau afară din apa din apartament.

Deja cred că era tot blocul treaz, se auzea pe scara blocului mai ceva ca un tsunami în Pacific. A curs o groază de apă în apartament. N-am mai adormit deloc până dimineaţă. Încă îmi era frică să pornesc curentul. Făceam ce putem la lumina lumânării.

A doua zi am verificat instalaţiile electrice şi aparaturile. Am avut noroc, toate electronicele mergeau 🙂 . Bineţeles că vecinul care a cauzat „dezastrul” nu a plătit nimănui nimic. Un perete n-a rămas neatins. Fiecare a renovat cum a putut, când a putut … şi mai ales cu ce a putut. Nimeni nu avea asigurare de locuinţă. Bine … erau alte vremuri, poate chiar nu existau asigurările de locuinţă, poate nu era încă educaţi pentru aşa ceva.

Totuşi, în ziua de azi, de ce oamenii îşi plătesc RCA sau CASCO şi nu plătesc asigurarea locuinţei, cu toate că este mult mai ieftină? Vă spun ce cred eu … pentru nu şti ce plăteşti şi care sunt riscurile asigurate. Să luăm de exemplu asiguratorii prezenţi pe ASIGURARIDIVERSE.RO şi să studiem puţin acele pagini multe pe care aproape nimeni nu le citeşte când le semneză.

1. UNIQA – LOCUINŢĂ & PROTECŢIE

„Obiectul asigurării îl constituie  locuinţa aflată în proprietatea Asiguratului şi/sau bunurile conţinute în clădire”.

„Notă: Nu fac obiectul asigurării în baza acestui tip de Poliţă, în principal: ….

„obiecte din metale preţioase (bijuterii, monede etc.) şi pietre preţioase, obiecte unicat sau de valoare mare (exemple: ceasuri, blănuri, îmbrăcăminte/încălţăminte), obiecte / colecţii de artă de valoare deosebită precum şi telefoane mobile”. OK … să zicem că înţeleg puţin partea cu obiecte din metale preţioase şi colecţii de artă (sunt greu de evaluat) … dar de ce nu telefoanele mobile?

– „bani, hârtii de valoare, obiecte de patrimoniu” … deci am tăiat şi banii de pe listă

„plante şi animale din locuinţă” … deci nici pisica persană nici ficusul de 50 de ani …

„bunuri speciale (laptop-uri camere video şi alte echipamente mobile de acest tip), pentru cazul asigurarii riscului de furt la prim risc” … deci nici laptop-ul …

Mai sus e doar un fragment din excepţiile „principale”. Mi-au rămas ciorapii, ghetele şi mânuşile 🙂

” … Pachetul de riscuri SIGUR acoperă următoarele:
– incendiu; – explozie, chiar daca explozia nu a fost urmata de incendiu; – trasnet (efectul direct), chiar daca trasnetul nu a fost urmat de incendiu; – caderea de corpuri de tipul aeronavelor sau parti ale acestora pe bunurile asigurate;
– furtună; – coliziune cu autovehicule (inclusiv vehicule); …”

Deci pentru ce am avut eu nevoie … inundaţie, nu-mi era de folos.

„… Pachetul de riscuri PLUS include pachetul de riscuri SIGUR si suplimentar:

– scurgerea accidentala a apei din conducte sau sisteme sprinkler; Contractul de asigurare acoperă exclusiv daunele produse de către scurgerea apei, cu excepţia cheltuielilor necesare pentru reparaţiile / recondiţionările / înlocuirile instalaţiilor datorită cărora s-a produs dauna;  … „

Abia aici cred că mă încadrez. Şi pentru că tot au fost revolte şi greve vă anunţ că aveţi nevoie de „Pachetul de riscuri AVANTAJ” pentru acoperirea prin asigurare a daunele materiale produse de acţiunea persoanelor care iau parte la greve, revolte, tulburări civile, dar şi daunele materiale produse de acţiunea autorităţilor pentru a suprima sau limita consecinţele grevelor, revoltelor, tulburarilor civile.

2. Credit Europe Asigurări Asigurarea de locuinţe şi bunuri casnice

Planul  STANDARD include doar incendiu, trăznet, explozie şi căderea aparatelor de zbor . Cred că cei din Strejnic ar fi cei mai bucuroşi să aibă asigurarea aceasta cea mai ieftină având în vedere aerodromul de acolo :).

Abia în  Planul EXTINS apare:

„Inundaţia provocată de apă prin spargerea accidentală a conductelor, rezervoarelor, deteriorarea, robinetelor şi altor accesorii ale instalaţiei sanitare, prin refularea ,deversarea apei de canalizare, pluviale sau ca urmare a spargerii accidentale a tubulaturii, provenind de la apartamentele situate la etajele superioare sau de pe acelaşi etaj, prin creşterea bruscă şi neprevăzută a nivelului pânzei de apă freatică, urmare a ploilor torenţiale, având ca efect inundarea subsolurilor; Limita maximă de răspunderea Credit Europe pentru acest risc este de 3.300 RON/1.000 EUR/ 1.000USD/ 1.500 CHF (în funcţie de moneda contractului)”

Prin plata unei sume suplimentare, se poate mări acest prag. Ca o curiozitate … În planul extins aveţi acoperire şi pentru: „distrugeri provocate de animale domestice sau sălbatice” şi „undă de şoc provocată de avioane (boom sonic)” . Cu siguranţă voi putea dormi mai liniştit la bloc de acum. Doar Residence Extra acoperă riscurile menţionate la planurile Standard, Extins şi Complet şi „extinderea riscului de inundaţie, avarii accidentale la instalaţiile interioare de gaze, apă canal, climatizare şi încălzire, răspundere civilă locativă”.

 3. OMNIASIG ASIGURAREA COMPLEXĂ A LOCUINŢELOR

N-am gasit în documentul .pdf informaţii specifice pentru inundaţii provocate de spargerea accidentală a conductelor. Pe site-ul Omniasig, la pachetul GARANT se specifică că există posibilitatea acoperirii riscurilor suplimentare printre care şi apa de conductă. La pachetul GARANT SUMMUM este deja acoperit riscul: „Apă de conducta şi refulare (o limită comună pentru locuinţă şi bunuri)”. „Asigurarea locuinţelor persoanelor fizice MINIGARANT are ca obiect acoperirea daunelor materiale produse locuinţelor, inclusiv a bunurilor existente în acestea şi a dependinţelor. Riscurile de baza acoperite: incendiu, trăsnet, explozie, căderi de corpuri, cutremur, apă de conductă şi refularea, furtul prin efracţie sau tâlhărie.”

4. Groupama – ASIGURAREA COMPLEXĂ A GOSPODĂRIEI – PERSOANE FIZICE

Riscuri de bază (standard sau FLEXA) nu acoperă inundaţiile. La Riscuri extinse deşi Inundaţia este trecută prima, la partea de excluderi scrie frumos: „- Refularea apei din sistemul de canalizare ca urmare a unei avarii accidentale (de exemplu: înfundare, spargere etc.); – Inundarea apartamentelor de apa provenită de la vecini”. Deci nu mă încadrez nici aici. Deabia la Toate riscurile scrie: „Inundaţie  de la vecin” cu toate că la alt punct „Avarii accidentale” are excluderile speciale: „- pagubele produse instalaţiilor însăşi şi costurile aferente reparării acestora; -pagube datorate uzurilor, ruginii, coroziunii, sau slabei întreţineri a conductelor sau instalaţiilor; – pagubele produse în timpul lucrărilor de construcţie sau reparare”. Ca o curiozitate, deşi planul se numeşte TOATE RISCURILE, spargerea geamurilor este exclusă din categoria Vandalism 🙂

Am spart articolul în două. Partea a doua asigurări locuinţe .

9 răspunsuri la “ASIGURARI Locuinte de la ASIGURARIDIVERSE.RO”

intodeauna trebuie sa ne uitam ce semnam,a patit si sora mea un caz asemanator si de atunci sa invatat minte sa isi faca asigurare pe locuinta sa nu se trezeasca cu altfel de probleme.

Eu am de la Astra Pad Plus, un pachet cu mai multe facilitati fata de cel de baza 🙂
Felicitari pentru articol! Bine structurat si pe intelesul tuturor:)
Bafta si la concurs!

Eu nici nu ştiu de unde am . Părinţii mei se ocupă de asta:D

Am apelat si eu pentru doua asigurari la ei. Sunt foarte in regula

E foarte bine sa ai masina asigurata, niciodata nu poti sti peste ce probleme dai in trafic, mai ales in Romania.

trebuie sa iti asiguri locuinta mai ales daca stai in provincie

Eu tocmai ce mi-am asigurat si casa de la tara, dupa ce tatal unui prieten care este intr-un grad mai mare la ASTRA mi-a explicat ce si cum, suma nefiind foarte mare am fost nevoit sa asigur casa pentru ca nu se stie niciodata ce se va intampla.

Interesant continut si bine structurat. Felicitari !

Asigurarile sunt deja obligatorii pentru toate apartamentele … eu mi-am facut la Grupama.

Lasă un comentariu