De foarte multe ori mi s-a pus întrebarea: „Ce aparat foto să-i cumpăr băiețelului/fetiței mele?”. Mulți părinți nu permit însă copilașului să se joace cu aparatul lor foto. Acest lucru este și normal până la o anumită vârstă.
Ce cred eu despre aparatele foto pentru copii
În era tehnologiei, mulți copii mânuiesc telecomenzile, dvd playerele sau tastaturile mai ceva decât părinții lor. Atunci când vor „desene”, nimic nu le poate sta în cale. Tolăniți la TV, cu ochii hipnotizați de ecran, cu burticile pline de semipreparate sau alte mâncăruri de timp junk-food, dezvoltarea lor motrică și intelectuală este pusă la grea încercare. Dacă copilul vostru vrea să fotografieze, nu-i tăiați avântul. Explicații că nu are voie să pună mâna pe camera dvs. foto dar, cu prima ocazie cumpărații una potrivită pentru el (voi prezenta câteva modele mai jos). Subiectele de fotografiat din casă se vor epuiza repede și va dori să iasă afară. Va învăța să exploreze lumea. Va avea un mod de recreere mai activ, mai incitant din punct de vedere intelectal. Își va dezvolta simțul artistic mult mai repede și va învăța să aibă simț de răspundere pentru obiectele proprii de valoare. Nu cred că i-aș da pe mână micuței mele un aparat înainte de 5-6 ani, dar daca ea își va arăta interesul după această vârstă, o voi sprijinii cu cea mai mare plăcere. Dacă însă nu este pasionată de așa ceva, nu are nici un rost să o forțați în această direcție. O să vă spun câteva caracterisitici importante pe care trebuie să le îndeplinească un aparat foto pentru copii, din punctul meu de vedere.
Caracteristici aparate foto pentru cei mici
- În primul rând, trebuie să fie compact (nu cred că cineva întreg la minte ar cumpăra unul copil un DSLR sau un alt aparat cu obiective interschimbabile)
- De preferat este ca obiectivul să nu iasă în exterior, pentru o protecție suplimentară
- Ecran LCD cât mai mare și mai rezistent la zgârieturi
- Carcasa să fie rezistentă la șocuri (preferabil să fie rezistentă și la apă, praf și zgârieturi)
- Blitz-ul să fie incorporat și fix (să nu „sară” dintr-un locaș atunci când este nevoie de el)
- Cât mai puține butoane pe carcasă (meniul de tip touch screen este excelent pentru cei mici)
- Setări și funcții automate de fotografiere
- Stabilizare optică a imaginii (sau măcar electronică)
- Deși este mai ușor de făcut rost de baterii AAA pentru alimentare, eu prefer acumulatorii dedicați (din raționamente economice)
- Inchidere automată după o anumită perioadă de folosință
- Interfață în limba română este de ajutor pentru mici fotografi școlari
- O culoare deosebită a carcasei va atrage copilul mai mult (totuși nu am încredere în carcasele cu Barby sau Winnie the Pooh)
Aspecte care au mai puțină importanță la aparatele foto pentru copii: rezoluția, zoom-ul, capacitatea de fotografiere în rafală și alte aspecte tehnice specifice aparatelor foto digitale.
Aparate foto pentru copii:
Categoria „ceva ieftin, sunt șanse mari să-l strice” (buget sub 500 lei).
Pentru copiii cu vârsta mai mare de 5-6 ani
Deși există pe piaţă şi aparate foto și mai ieftine (250-350 lei), recomandarea merge la Sony DSC-W830. Cele mai ieftine nu dispun de stabilizare optică sau electronică a imaginii şi copiii voştri vor fi foarte frustaţi când vor vedea toate fotografiile „mişcate” pe calculator. Sony DSC-W830 are un design foarte atrăgător, se găseşte în 2 variante de culori, are un ecran de LCD 2.7″ cu 230.000 pixeli şi este foarte uşor (120 g). Are multe setări automate pentru diverse condiţii de fotografiere, zoom optic 8x, 20 Mpx rezoluţie, filmare HD 720p şi foloseşte baterie proprie. Pe F64.ro găsiți un pachet promoțional care include și un card de memorie Sony de 8 Gb, de viteza mare.
Este o recomandare pentru cei mici prin prisma prețului redus și a fotografiilor de calitate, senzorul Senzor CCD Super HAD 1/2,3″ impreuna cu Stabilizare Steady Shot face toti banii. Nu vă zgârciți totuși la bani … pentru doar 100 lei în plus puteți achiziționa modelul următor.
Categoria „rezistent, ieftin și nu foarte pretențios cu dotările” (buget 500-600 lei).
Pentru copiii cu vârsta de peste 4-5 ani
S-ar putea spune că acesta este apartul ideal pentru cei mici. Nikon Coolpix S33 poate fi achiziționat de la F64.ro într-un pachet promo cu card SD de 8GB si ghiozdan colorat la un pret special. Este un model foarte simplu de utilizat, este rezistent la căderi de până la 1,5 m și deoarece este etanș poate rezista până la 10 m sub apă. Fotografiile la plajă vor umple HDD-urile acum că nu mai trebuie să vă feriți de apă 🙂 . Meniurile utilizeaza pictograme vizibile, colorate pentru navigare facila, iar butoanele mari, dedicate faciliteaza realizarea unei imagini sau inceperea inregistrarii video. Tehnologia automata anti-incetosare asigura cadre clare, chiar si cu prietenii sau rudele care se misca rapid. Opțiunea Filtre distractive faciliteaza personalizarea fotografiilor. Filtrele includ Ochi de peste si Culoare selectiva și permit oricui sa adauge o pata de culoare unei versiuni monocrome a fotografiei. Are un ecran mare (2,7″), rezoluție 13 megapixeli și zoom optic 3x. Filmază chiar fullHD la 1080p și folosește acumulator propriu.
Are multe dintre caracteristicile enunțate mai sus și este foarte ușor de manevrat datorită proiectării simetrice a corpului, facilitând astfel prinderea aparatului foto si eliminand situatiile in care cineva realizeaza o fotografie grozava, dar are un deget in fata obiectivului. Rezistența la șocuri îl fac un aparat foto ideal pentru copii.
Categoria „pentru fiul meu, fan Bear Grylls, dar să se joace și tati cu el” (buget peste 1200 lei).
Pentru copii cu vârsta de peste 10 ani
Acesta este modelul pentru fanii Bear Grylls … dar și pentru tații lor. Dacă adorați ieșirile în natură, Olympus TG-860 este aparatul foto ideal. Rezistent la apa (pana la 15 m), la șoc (cădere de la 2 m) și la inghet (- 10 grade), este aparatul foto perfect pentru cei activi – fie ca este iarna, primavara, vara sau toamna. Sistemul GPS incorporat, busola electronica si harta lumii inseamna ca puteti atribui geo-etichete imaginilor dumneavoastra, va puteti orienta in locuri noi si puteti urmari traseul cand sunteti in miscare. Are un zoom optic 5x, Senzor de imagine CMOS de 16 megapixeli cu iluminare din spate și un LCD mare de 7,5 cm (3 inci), cu 460.000 de pixeli, rabatabil (perfect pentru selfie-uri). Inregistrare film Full HD (1080p) cu sunet stereo: un buton dedicat pentru film faciliteaza inceperea inregistrarii actiunii. zoomul optic si functia de focalizare automata raman disponibile in timpul inregistrarii si puteti surprinde imagini in timpul filmarii. Dispune de o optiune de inregistrare film incetinita sau accelerata utilizand viteze de la 15 la 240 fps. Are posibilitatea de a face panorame 360°/180° direct din aparat. Acumulatorul tine aproximativ 300 de cadre.
Este un model destul de costisitor, însă un copil îndrăgostit de natură se va bucura din plin de facilitățile acestuia. Fiind totuși un pic mai complicat, având multe butoane, recomand acest model celor care au mai folosit și alte modele clasice. Robusteţea este atuul acestui model.
Categoria „pentru fica mea, să se asorteze cu orice ținută” (buget 1000 lei).
Pentru copii cu vârsta de peste 10-12 ani
Ca sa nu fac discriminări, ofer o alternativă şi domnișoarelor. Modelul Sony DSC-TX30 are pe lângă culoarea deosebită şi un corpul foarte compact (grosimea maximă este de doar 15,4 mm), fără obiectiv care să iasă în exterior cel mai interesant la acest model este ecranul tactil Ecran tactil OLED Xtra Fine de 8.3cm (3.3″) (1.229.760 de puncte). Astfel controlul va fi foarte uşor şi intuiti meniul având pictograme mari, cu aspect translucid, pentru o vizualizare clara a tuturor functiilor. Este o cameră rezistenta la apa, praf, inghet si socuri. Are un sistem hibrid de stabilizare optica a imaginii SteadyShot. În rest, dotările sunt foarte bune: Senzor de imagine CMOS de 18,2 megapixeli cu iluminare din spate, obiectic cu zoom 5x şi o groază de setări predefinite pentru diverse moduri de fotografiere. Poate filma FULL HD 1080p: 1920 x 1080 la 50i şi poate realiza panorame 360°/180° foarte uşor. Acumulatorul permite pana la 250 de fotografii. O recomandare pentru cei care doresc un aparat foto performant cu un design elegant.
Lăsaţi copiii să-şi dezvolte simţul artistic prin fotografie, nu se ştie niciodată de unde apare următorul geniu în fotografie.
Câteva detalii legate de dezvoltarea psihomotrică la copii
Deși copiii posedă reflexul de prehensiune (acțiunea mâinii de a prinde cu ajutorul degetelor) chiar înainte de a se naște, este nevoie de o perioadă destul de îndelungată pentru ca acest act motor să devină un comportament intenționat. Observ la Cristina un reflex foarte bine dezvoltat de a mă apuca de mână atunci când o pun în cădiță să-i facem baie. Dacă în primul an de viață, eficiența manipulării obiectelor are un trend ascendent accentuat, ajungând în jurul vârstei de 9 luni să poată apuca obiecte cu vârfurile degețelelor abia pe la 15-18 luni bebelușul își va putea coordona mișcările astfel încât să poată forma un turn de cuburi. Dacă mersul independent apare între 9 și 18 luni, mersul pe vârfuri pe la 30 de luni iar parcurgerea unei distanțe de 2-3 m într-un picior abia pe la 50 de luni, coordonarea ochi-mână există încă de la naștere. Există perioade când ochiul este în avantaj și perioade când mână ia avans în dezvoltare dar cu timpul diferențele vor dispărea. Dacă până pe la 18 luni, principala „sarcină” a copiilor este să exploreze lumea înconjurătoare într-un mod mai mult sau mai puțin conștient, după această vârstă, implicarea jocurilor și a cuvintelor indică un nivel superior de gândire și judecată. Copilul învață să-și exprime sentimentele și își formeză abilitatea de a gândi pentru sine. De pe la 3 ani învață să relaționeze în grupuri și își îmbunătățește abilitățile de comunicare. Încearcă să descopere lumea în felul său dar îi place foarte mult și să copieze comportamentul părinților. Astfel, că dacă până la această vârstă v-a tot văzut cu aparatul de fotografiat în mână, va dori și el să încerce să facă poze. La 3 ani, deși îndemânarea copilului nu este pe deplin dezvoltată, acesta poate ține în mână un aparat foto și poate nimerii declanșatorul. Pentru el este încă o joacă. Abia în jurul vârstei de 5 ani copiii pot „ținti” un subiect pe ecranul LCD al unei camere foto și își pot coordona mișcările astfel încât să poată fotografia. Cu timpul, pe la 6 ani își va da seama și care dintre fotografii sunt focalizate. De pe la 7-8 ani, în funcție și de cât de bine se pricep părinții, copilașii pot folosi chiar și zoom-ul unui aparat foto. Din punct de vedere al înţelegerii modului de funcţionare, copiii sunt foarte receptivi la tot ce este nou şi dacă au un profesor bun, se pot prinde foarte repede de cum se foloseşte un aparat foto.
11 răspunsuri la “Aparate foto pentru copii”
lasa ca nu prea le trebe copiilor asa ceva avand in vedere ca de pe la 7-8 ani au IPhone…
Al meu are aproape 3 anisori si a „folosit” la maxim 3 aparate foto din surprizele de la pufuleti.Asa ca…mai asteptam putin.
Cred ca e doar o fitza asta…dupa ce ca s-au dat smartphone-uri pe mana copiilor acum se promoveaza si aparatele foto…
asta cu fotografiatul e una din putinele tehnologii pe care as promova-o si eu in randul copiilor. Pentru aceleasi argumente ca si tine.
Insa strict legat la aparatele alese : e prima oara cand vad un aparat foto camuflat ! 🙂 arata intr-un mare fel !
Trebuie să abordez această temă într-un articol viitor 🙂
Deja ştie atunci ce trebuie să facă 🙂
Nu mi se pare o fiţă aşa ceva. Este o „jucărie” mult mai educativă faţă de prostioarele pe care le vezi prin magazine care incită doar la violenţă.
Mă bucur că şi alţii gândesc ca mine. Fotografia este o activitate foarte educativă pentru cei mici.
Aparatul acela camuflat se poate achiziţiona şi în variante de culori mai … „clasice”. Văd că ţi-a atras atenţia totuşi … chiar dacă încerca să se ascundă 🙂
De ce nu?Este o idee foarte buna,si in acelasi timp un stimulent pentru copii,mai ales pentru cei ce sunt de mici pasionati de poze,e bine ca pot avea ocazia sa practice mai devreme!
[…] Bogdan Cojo […]
Sunt parinti care cheltuie o gramada pe imbracaminte de fite pentru copii sau alte „minuni” care nu necesita o atentie exagerata,. Niciodata initierea unui hobby, a unei actiuni educative nu poate fi o fita oricat ar costa. Unii fac multe sacrificii pentru a invata lucruri chiar daca o fac doar din placere. Fotografia poate fi un hobby frumos. Iar sfatul meu ar fi pentru parintii care isi permit sau pot face un efort sa le cumpere un bridge sau DSLR (mai ieftin). Fetita mea de 4 ani stie sa faca fotografii, ii place si face cu tot ce prinde (ap de fotografiat, telefon, tableta). Cand va fi mare, daca ii place, o voi invata sa se joace cu lumina, ca doar despre asta e vorba in fotografie (diafragma, timpul de expunere etc)