Categorii
IT

Cum să devirusezi un laptop / PC cu un CD / USB bootabil ( Rescue CD )

Mi s-a întâmplat de câteva ori ca sistemele pe care le depanam să aibă viruși ascunși. Chiar de curând, un sistem care avea Avast free actualizat la zi să se comporte ciudat. Nu apărea nimic suspect pe ecran însă procesorul stătea destul de mult peste 50-60% fără a rula nimic altceva. La o scanare completă, nu a ieșit nimic la iveală. Mi se părea totuși puțin ciudat că nu puteam activa serviciile de securitate din Windows 7. M-am gândit să folosesc totuși și un CD / USB bootabil pentru a face scanarea și cu un alt antivirus. Este de obicei cea mai sigură care de a devirusa un laptop sau PC.

După o scurtă căutare pe internet, iată câteva opțiuni, în ordinea preferințelor, să zicem un TOP 5 Rescue CD:

Avira Free Antivirus 2012 Pe primul loc aș pune Avira Rescue System CD . Chiar dacă nu pot spune că este cel mai bun antivirus, l-am ales pe primul loc pentru că este foarte des actualizată imaginea ISO, astfel că nu trebuie să faceți update la antivirus prin internet înainte de scanare. De exemplu, la data scrierii acestui articol, definițiile virușilor sunt updatate în decembrie 2013. CD-ul se bazează pe o versiune foarte restrânsă de Ubuntu. După ce ați pornit Avira Rescue System CD aveți următoarele programe: Avira, Firefox, GParted, Explorer și Terminal. Majoritatea componentelor hardware au fost găsite automat. Este recomandat să faceți un update înainte de scanare (se face automat dacă aveți internetul activ prin LAN sau wireless). ISO-ul are aproximativ 600MB și dacă nu vreți să folosiți un CD pentru a boota de pe acesta, puteți face un USB bootabil cu ajutorul programului UNetbootin. Selectați Diskimage și apoi calea către ISO, alegeți litera USB-ului și apăsați pe OK. În câteva minute este gata USB-ul bootabil. Aveți grijă să-l ștergeți (formatați) înainte, deoarece programul nu vă întreabă acest lucru înainte de a începe copierea fișierelor.

Kaspersky Rescue Disk 10 este un CD foarte bun pentru scanare. Din păcate, obligatoriu trebuie actualizate definițiile virușilor, având în vedere că iSO-ul este destul de vechi. Am încredere totuși că acest antivirus are cea mai bună rată de detecție. Utilitarul pentru creare unui Rescue CD bootabil este aici.

BitDefender Rescue CD are aproximativ 500MB și este destul de des updatat. Aveți mai multe programele și în această versiune restrânsă de Linux. Pentru a realiza un USB bootabil, folosiți tot UNebootin.

Un alt CD bootabil interesant este AVG Rescue CD. Este puțin mai vechi, ultimul update fiind din august 2013, dar și acesta se poate update foarte ușor înainte de scanare. Puteți downloada direct ISO sau arhiva care vă ajută la crearea unui USB bootabil. Avantajul este că are o dimensiune mult mai mică, de doar 120 MB.

ESET SysRescue este un CD bootabil care din păcate se poate realiza doar din interfața antivirusului, neexistând imagini ISO. Găsiți detalii despre cum se poate face un USB în link-ul respectiv. Bineînțeles, trebuie să aveți sistemul curat și nu plin de viruși

Pe lângă acestea, mai sunt o groază: F-Secure Rescue CD, VIPRE Rescue CD, Panda SafeCD, Dr.Web LiveCD etc. Aici puteți găsi o listă cu vreo 26 de astfel de CD-uri bootabile

Dacă nu vă descurcați cu bootarea de pe CD / USB, căutați în setările antivirusului opțiunea de scanare înainte de a boota în Windows. Avast a găsit un rootkit la scanarea înainte bootării, pe care nu l-a descoperit la scanarea completă din Windows.

Sper să nu aveți nevoie de aceste informații prea curând, dar având în vedere virusările serverelor de la Yahoo, cred că e mai în siguranță să dați o scanare FULL a sistemului cu un astfel de CD. Dacă aveți întrebări sau credeți că vă pot ajuta, comentariile sunt deschise.

Lasă un comentariu