Categorii
Review

Cum sa-ti alegi un laptop

Când un pasionat IT este în căutarea unor echipamente şi gadget-uri, nimic nu-i poate sta în cale. Nu se lasă convins cu una cu două de reclamele care umplu paginile magazinelor on-line. Nu sare pe prima ofertă care-i pică în faţă. Nu se avântă la cumpărături fără să fie bine documentat. Nu aruncă banii pe prostii.

Să zicem că sunteți în căutarea unui laptop. Primul lucru care este stabilit deja, este bugetul. Deşi nu ar trebui să fie aşa, de cele mai multe ori acesta este fix. Cu o astfel de gândire, există posibilitatea de a face o alegere greşită doar pentru că ţi-ai stabilit o sumă prea fixă. Nu spun acum că ar trebui să arunci cu banii pe geam, dar trebuie să-ţi iei o marjă în care să te poţi mişca pentru a nu ajunge în situaţia ca pentru 50-100 de lei să iei un echipament cu 50% mai slab decât altul puţin mai scump. Să zicem că bugetul este de 1500-1600 de lei.

Întotdeauna la achiziţionarea unui laptop trebuie să vă găndiţi care este perioada de utilizare (2-3-5 ani). Un laptop este destul de greu şi scump de upgradat. În cele mai bune cazuri, HDD-ul, memoria şi cu puţin noroc procesorul sunt singurele componente care prin upgrade v-ar aduce un spor de performanţă. De aceea este bine să vă gândiţi bine înainte de a stabili bugetul.

Trebuie gândit foarte bine modul în care va fi folosit laptop-ul. Pentru o utilizare „normală” de genul, browsing, ascultat muzică, vizionat filme, office, programare, editare foto ocazională nu este nevoie de un buget foarte ridicat. Un procesor Intel Core I3 sau Dual Core ar trebuie să fie suficient pentru astfel de activităţi. Pentru editare foto şi video complexă, jocuri 3D noi şi alte aplicaţii devoratoare de resurse, procesoarele Intel Core I5 şi I7 sunt cele mai indicate.

Diagonala laptop-ului se alege în funcţie de gradul de mobilitate care se doreşte. Cele de 15,6″ sunt cele mai uzuale doarece sub această dimensiune ecranul şi tastatura sunt prea mici, care cele de 17″ sunt mult prea grele pentru a te plima cu ele în spate.

Am intrat frumos pe evoMag.ro în categoria laptop-uri şi am început să folosesc filtrele. La filtrare avansată, selectând procesorul dorit au fost returnate 10 modele. Cel mai ieftin este un HP G62-b85SQ la 1563 lei. Excelent … se încadrează în buget. Mă uit rapid la următoarele mai scumpe şi observ că sunt inferioare din punct de vedere al dotărilor. De ce or fi mai scumpe? Am găsit destul de uşor modelul.

Primul lucru pe care-l faci în următorul pas este să verifici atent toate caracteristicile tehnice din descrierea de pe magazinul on-line. Dacă toate-s bune şi frumoase, cauţi şi pe site-ul oficial ca să te convingi că nu este nici o greşelă. Este foarte neplăcut să te trezeşti că nu ai nu ştiu ce port, web-cam sau mai ştiu eu ce, doar pentru că n-ai citit cu atenţie descriere. După aceea poţi verifica eventual şi un blog să te convingi, sigur 🙂 De exemplu aici.

Conform tabelului, avem 3GB RAM, mai mult decât suficient având în vedere modul de utilizare. Oricum pentru peste 3GB trebuie pus un sistem de operare pe 64 bit care să poate gestiona această cantitate de memorie. HDD-ul este unul mai mult decât generos, de 500GB. Din păcate este doar la 5400 de rpm însă unul de 7200 ar fi crescut preţul nejustificat totuşi pentru această categorie de utilizatori. Avem o placă video dedicată ATI Mobility Radeon HD 5470 de la care nu se pot emite prea multe pretenţii. Avem DVD-RW, placă de reţea standard cât şi wireless 802.11 b/g/n, card reader, webcam şi microfon. La partea de conectică găsim 1 VGA port, 1 stereo headphone-out, 1 microphone-in, 3 USB 2.0 ports, 1 RJ45 ethernet port. Din păcate, lipsa unui port HDMI va scădea puţin calitate imaginii transmisă pe un LCD şi va trebui un cablu pentru a transmite şi sunetul. Lipsa unor porturi USB 3.0 este de înţeles într-o astfel de categorie de preţ.

Greutatatea este una obişnuită pentru un laptop de 15.6″. După verificarea caracterisiticilor este bine să căutaţi cât mai multe fotografii cu produsul respectiv. De cele mai multe ori, blogurile au fotografii din cele mai multe unghiuri, astfel că nici un detaliu nu are cum să vă scape. Acesta este model de articol cu poze. Căutaţi descrierile balamalelor, ale aranjării porturilor, ale rigidităţii tastaturii şi ale display-ului.

Dacă totul corespunde, verificaţi dacă laptop-ul vine cu sistem de operare sau nu. La un laptop fără SO preinstalat va trebui să găsiţi pe site-ul producătorului driverele pentru toate componentele. Un articol pe un blog precum acesta vă poate îndruma în jungla de aplicaţii şi drivere de pe site-ul producătorului. Atenţie pentru cei mai nostalgici care doresc să mai folosească Windows XP! Mulţi producători nu mai pun la dispoziţie drivere pentru XP. Dacă totul este OK, trecem mai departe.

Pentru cei care vor să ştie absolut tot ce se poate despre componentele folosite într-un laptop, un astfel de articol vă poate da detalii preţioase chiar înainte de a-l cumpăra. Folosirea unor programe de genul SiSoftware Sandra pentru a extrage toate datele despre componente este foarte utilizată.

Ultima partea a „research-ului” înainte de decizia finală este căutarea de review-uri şi teste realizate pe acest model. Articole pentru acesta vă pot da informaţii complete legate de performanţele la care vă puteţi aştepta din partea laptop-ului. Poate par intimidante la prima vedere, însă dacă folosiţi link-urile din articol pentru a compara rezultatele, cu siguranţă veţi înţelege semnificaţia acelor cifre.

5 răspunsuri la “Cum sa-ti alegi un laptop”

Eu intru pe magazinul on-line, mă folosesc de filtre pentru a stabili bugetul, procesorul, memoria, hdd-ul etc. şi văd ce-mi rămâne în listă. Apoi mă gândesc încă odată dacă chiar am nevoie de toate opţiunile laptop-ului, găsesc modelul, încerc să-l iau cu discount de la firmele la care am lucrat … şi apoi îl caut on-line unde sunt condiţiile comerciale cele mai bune pentru mine 🙂

Foarte adevarat ceea ce spui tu, dar cu o mica observatie : un impatimit isi alege prima data echipamentul din review-uri (cele de top cu siguranta ii depasesc bugetul), apoi face compromisuri si apoi cauta magazinul de unde sa-si ia produsul ales .

Eu din pacate aproape de fiecare data reusesc sa depasesc bugetul 🙁

Interesant continut si bine structurat. Felicitari !

Lasă un comentariu