Categorii
foto

iPad mini – Completarea perfectă pentru orice fotograf

Una dintre cele mai probleme cu care se confruntă fotografii amatori este lipsa lor din cadru  foto și publicarea târzie a fotografiilor.

Să vă explic puțin. Când merg cu familia/prietenii într-o excursie, de cele mai multe ori sunt fotograful de serviciu. Sute de fotografii cu ei distrându-se, cu cea mică jucându-se prin nisip, cu soția bălăcindu-se prin apă, cu amicii având gura până la urechi de bucurie. Când ajung acasă, observ că dintre cele 5 cadre în care apar și eu, 2 sunt „mișcate” că am uitat să pun DSLR-ul pe auto, 2 arăt de parcă ar trebui să sperii o întreagă grădiniță de copii iar singura fotografie în care arăt și eu cât de cât bine, soția sau copilul a clipit exact la momentul potrivit 🙂

A doua problemă. Ca un fotograf amator ce sunt, fac sute de fotografii, doar doar voi putea alege 50-100 pe care să le pot prezenta celui mai mare critic de fotografie din lume, familia. Bineînțeles că sortarea, prelucrarea și upload-area acestora îmi ia o grămadă de timp, timp în care primesc zilnic întrebări precum: Ai terminat? Ce le faci atât? Mai ai mult? etc. De cele mai multe ori, fotografiile din concedii sunt văzute de „public” abia după foarte multe zile.

În decembrie anul trecut, am decis că este timpul pentru un upgrade de la DSLR-ul Canon EOS 400D care și-a făcut treaba excelent de atâția ani. Am vrut să trec la o treaptă de mai sus, așa că nu m-am uitat la gama Canon EOS 600-650-700D sau Nikon D3200-D5200. La bugetul pe care-l aveam, trebuia să aleg între Canon EOS 70D și Nikon D7100. În fiecare zi mă uitam la prețuri, în fiecare zi așteptam o ofertă mai bună care să încline mai mult balanța în favoarea unuia dintre cele două camere foto DSLR. Aproape peste tot, Nikon era în fața Canon-ului la testele sintetice. Eu mă tot uitam însă la fotografiile din review-uri și îmi plăceau parcă mai mult cele de la 70D.

Mai era însă ceva la Canon EOS 70D: Modulul Wireless integrat și posibilitatea de a realiza fotografii prin conectarea la un dispozitiv cu iOS sau Android, de a le vizualiza și de a le partaja pe rețelele de socializare. Chestia asta parcă răspundea perfect problemelor pe care le aveam. Când a mai apărut și promoția Cash Back, prin care primeam 700 lei înapoi în cont la achiziționarea unui body 70D, n-am mai stat pe gânduri și am comandat kit-ul Canon 70D+obiectiv 40m f2,8.

Imediat cum a ajuns la mine, am instalat aplicația EOS Remote pe iPad-ul mini pe care-l aveam, am pus camera pe trepied și am început să mă fotografiez cu familia prin cameră. Peste tot unde mergem într-o excursie, tableta, trepiedul și camera sunt bagajul meu. Aplicație merge excelent chiar și de la distanțe măricele, putându-te conecta direct la cameră prin wireless, nefiind nevoie de o rețea wireless de la un router în care să fie conectate ambele dispozitive. Una din marile mele probleme, aceea de a nu apărea în fotografiile familiei a fost rezolvată.

Nu vă mai zic și de extraordinarele fotografii cu păsări surprinse chiar în grădină sau de la geamul biroului, de la serviciu. Fără declanșare remote, nu aveam nicio șansă să prind vrăbiuțele (Passer domesticus) și graurii (Sturnus vulgaris) care la prima mișcare pe care o simt își iau zborul. Așa am reușit cadrele de mai jos, din grădină. Bufnița De fapt Buha (Bubo bubo) este de la serviciu, se uită tot timpul ce fac eu la calculator. Cum mă vede că mă ridic de pe scaun, dispare. Așa că am pus trepiedul și camera și cu ajutorul aplicației de pe tabletă, am reușit cât de cât să o surprind, chiar dacă stă tot timpul ascunsă după crengi.

A doua problemă, cu publicarea fotografiilor s-a rezolvat tot așa de repede, cu ajutorul mini iPad-ului și a diverselor aplicații de editare și distribuire pe rețelele sociale. După ce am descărcat direct pe tabletă fotografiile, 2-3 click-uri pentru retușare, un crop și fotografia e gata de publicare. Postez pe Facebook repede câteva cadre și toată lumea e mulțumită, pot apoi să-mi fac sortarea și editare în liniște. Familia are la ce se uita și nu mai mă bate la cap când sunt fotografiile gata.

iPad-ul mini este perfect pentru mine. Un telefon ar avea ecranul prea mic iar o altă tabletă mai mare n-ar fi așa ușor de ținut în mână și utilizat aproape în orice situație. Din păcate trebuie să recunosc, are și iPad-ul un mic defect. Este prea lipicios! Toată lumea se lipește de el. De fiecare dată când am nevoie de el, ori este la soție să mai verifice puțin mailul sau facebook-ul, ori este la micuța care îl descarcă rapid cu zecile de joculețe. De fiecare dată când îl prin, tableta are sub 10% baterie 🙁 Cam asta se întâmplă de fiecare dată: „Ce vrei să faci? Să-mi iei tableta și să nu mai mă joc la Mickey? NUUUUUUUUUUUUUUU!”

Pe 4 aprilie este ziua micuței. Împlinește 2 anișori. Este expertă în a mânui iPad-ul (peste câteva luni cred că-mi cere cardul să-și cumpere singură jocurile din AppStore). De fapt, este expertă în orice are touch screen: tabletă, telefon, Canon 70D. Nimic nu-i poate sta în cale atunci când vrea să se uite la pozele din memoria dispozitivului pe care-l butonează. Trebuie neapărat să mai adoptăm un iPad mini în familia noastră!

6 răspunsuri la “iPad mini – Completarea perfectă pentru orice fotograf”

Sa va traiasca micuta !
Imi e cunoscuta si mie experienta cu sute de poze facute, apoi frustrarea timpului prea indelungat pana ajungi sa selectezi … cateva reusite.
Foarte ingenioasa strategia cu trepiedul, noroc cu tehnologia ca ne permite asa ‘minuni’ 🙂

Mulţumim!
Eu încă mai am fotografii din concencediul de acum 2 ani pe care nu le-am văzut 🙁
Abia am reusit sa selectez fotografiile pentru acest articol:

Merge cât de cât strategia cu trepiedul, din păcate micuţa este aşa de energică că şi acesta trebuie mutat cam des 🙂

Există aplicaţie şi pentru Android din câte ştiu eu

Sa va traiasca fetita, sanatoasa si frumoasa. La multi ani !
Am si eu trei nepotele si stiu /va cred, ca sunt atrase de tot ce….”misca”, ca sa zic asa. Pe TV, tableta, laptop etc.
O zi buna

Lasă un comentariu